یادگیری ماشین و تحلیل بیگ دیتا چیست؟
- اخبار • معرفی کسب و کار
- ۱۳ خرداد ۱۴۰۲
- 1,178 بازدید
یادگیری ماشین و تحلیل بیگ دیتا در دنیای امروزی خیلی اهمیت پیدا کردهاند. بیگ دیتا به مجموعههای بسیار بزرگی از دادههای ساختار یافته و بدون ساختار گفته میشود که با روشهای سنتی قابل مدیریت نیستند. تحلیل بیگ دیتا با کشف روندها و الگوها معنا پیدا میکند. یادگیری ماشین میتواند این فرآیند را با کمک الگوریتمهای تصمیمگیری شتاب دهد. الگوریتمهای یادگیری ماشین برای جمعآوری، تجزیه و تحلیل و ادغام دادهها در سازمانهای بزرگ مفید هستند. آنها قابلیت اجرا در تمام عناصر عملیات بیگ دیتا را از جمله برچسبگذاری و تجزیه و تحلیل داده، و شبیهسازی سناریو دارند.
ترکیب بیگ دیتا و یادگیری ماشین فرصتی برای دستیابی به نتایج قابل توجه فراهم میکند. بسیاری از سازمانها قدرت تحلیل بیگ دیتا را با استفاده از یادگیری ماشین درک کردهاند. به عنوان مثال، شبکهی نتفلیکس از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای بهتر درک کردن سلیقههای تماشاگران خود استفاده میکند. هدف ما در این مقاله این است که اهمیت یادگیری ماشین در تحلیل بیگ دیتا درک کرده و پیامدهای این فناوری را در دنیای امروزی مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این پست میخوانید
یادگیری ماشین چیست؟
یادگیری ماشین یک شاخه از هوش مصنوعی است که بر روی توسعه الگوریتمها و مدلهایی تمرکز دارد که به کامپیوترها امکان یادگیری از دادهها و انجام پیشبینیها و تصمیمگیریها بدون برنامهریزی صریح را میدهد. این شاخه بر این ایده استوار است که ماشینها میتوانند به طور خودکار از الگوها و نمونهها برای بهبود عملکرد خود استفاده کنند.
در یادگیری ماشین، کامپیوترها بر روی حجم بزرگی از دادهها آموزش داده میشوند که میتواند شامل انواع مختلف اطلاعات مانند متن، تصاویر یا ارقام باشد. با کمک این فرایند آموزش،الگوریتمهای یادگیری ماشین، الگوها، روابط و ویژگیهای آماری در دادهها را شناسایی میکنند. سپس هنگامی که با دادههای جدید و ناشناخته مواجه میشوند، این الگوریتمها از الگوهای کشف شده برای انجام پیشبینیها یا اقدامات بعدی استفاده میکنند.
یادگیری ماشین کاربردهای گستردهای دارد که شامل تشخیص تصویر و گفتار، پردازش زبان طبیعی، سیستمهای توصیه، تشخیص تقلب، خودروهای خودران و تشخیص بیماریها در پزشکی میشود.
بیگ دیتا چیست؟
دادههای بزرگ به مجموعههای بسیار بزرگ و پیچیده از دادهها اشاره دارد که با استفاده از روشهای سنتی پردازش داده به طور موثر مدیریت، پردازش و تحلیل نمیشوند. دادههای بزرگ با حجم، تنوع و سرعت خود مشخص میشوند.
حجم
دادههای بزرگ شامل مقادیر بسیار بزرگی از دادهها هستند که فراتر از ظرفیت پایگاههای داده و سیستمهای ذخیرهسازی سنتی در نظر گرفته میشوند. آنها شامل دادههای ساختار یافته (مانند پایگاههای داده رابطهای)، دادههای نیمه ساختاری (مانند فایلهای XML) و دادههای ساختاریافته (مانند اسناد متنی، ایمیلها، ویدئوها، ارسالهای رسانههای اجتماعی) است که از منابع مختلف تولید میشوند.
تنوع
دادههای بزرگ شامل فرمتهای متنوعی از دادهها هستند. شامل دادههای ساختار یافته است که سازماندهی شده و از یک الگوی خاص پیروی میکنند و همچنین دادههای بدون ساختار است که ساختار یا فرمت مشخصی ندارند. علاوه بر این، دادههای بزرگ ممکن است شامل دادههای نیمه ساختار یافتهای باشند که یک سازماندهی کلی دارند، کاملا ساختاریافته نیستند.
سرعت
دادههای بزرگ با سرعت بسیار بالا تولید و جمعآوری میشوند. با ظهور فناوریهایی مانند اینترنت اشیاء (IoT) و رسانههای اجتماعی، دادهها در لحظه یا در مدت زمان خیلی کوتاه تولید میشوند و نیاز به پردازش و تحلیل سریع دارند تا نتایج آنها به موقع استخراج شوند.
برای بهرهبرداری موثر از دادههای بزرگ، سازمانها از تکنیکهای پیشرفته تجزیه و تحلیل استفاده میکنند، مانند استخراج داده، یادگیری ماشین و مدلسازی پیشبینی، تا الگوها را کشف کنند، نتایج مفید استخراج کنند، تصمیمات آگاهانه بگیرند و مزیت رقابتی بدست آورند.
مقایسه بیگ دیتا و یادگیری ماشین
برای مقایسه بیگ دیتا و یادگیری ماشینی باید در نظر داشت که جدول زیر یک مقایسه کلی بین این دو را ارائه میدهد. هر دو حوزه با یکدیگر پیوند نزدیکی دارند و اغلب با هم استفاده میشوند تا ما بتوانیم از قدرت دادهها برای تصمیمگیری و حل مسائل استفاده کنیم.
یادگیری ماشین | بیگ دیتا |
تمرکز بر الگوریتمها | تمرکز بر دادهها |
یادگیری از دادهها | مدیریت و تجزیه و تحلیل دادهها |
انجام پیشبینیها | استخراج تحلیلها |
نیاز به آموزش | نیاز به ذخیرهسازی |
معامله با الگوها | معامله با حجمهای بزرگ |
فراهم کردن اتوماسیون | نیاز به پردازش |
مثالها:
|
مثالها:
|
کاربرد بیگ دیتا و یادگیری ماشین در ایران
استفاده از یادگیری ماشین و بیگ دیتا در ایران و در صنایع و بخشهای مختلف به طور روزافزونی در حال گسترش است. در حوزه بهداشت و درمان، از این فناوریها در تشخیص بیماریها و بهینهسازی روند درمان مورد استفاده میشود. در حوزه مالی، آنها در تشخیص تقلبها، اعتبارسنجی و تصمیمگیریهای مالی بر اساس دادهها کاربرد دارند. همچنین در حمل و نقل، کشاورزی و بخش دولتی هم این فناوریها با توجه به کارکردشان استفاده زیادی می شود. موارد گفته شده تنها بخشی از کاربردهای یادگیری ماشین و بیگدیتا در ایران است و استفاده از آنها در بخشهای مختلف همچنان رو به رشد است.
شرکت ویستا سامانه آسا
شرکت ویستا سامانه آسا یک شرکت فناوری اطلاعات و خدمات مشاورهای است که در حوزههای طراحی و توسعه نرمافزار، تحلیل داده و ارائه راهکارهای هوش تجاری (Business Intelligence) فعالیت میکند. آسا به مشتریان خود که اصلیترین آن گروه مالی آگاه است، در بخشهای مختلف خدمات مشاوره و راهکارهایی برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهرهبرداری از دادههای بزرگ ارائه میدهد.
آسا حدود ۱۱ سال است که در این حوزه مشغول فعالیت است و در حال حاضر حدود ۳۵۰ نفر از متخصصان حوزههای مختلف تکنولوژی در آن مشغول به کار هستند. یکی از بخشها و تیمهای مهم آسا تیم هوش تجاری است که از یادگیری ماشین و تحلیل بیگ دیتا در کارهای خود استفاده میکنند اگر شما هم دوست دارید عضوی از این تیم هوش تجاری باشید، میتوانید موقعیتهای شغلی آسا در وبسایت https://asax.ir ببیند. همچنین در بلاگ آسا مقالههای مختلفی در حوزه هوش تجاری منتشر شده است که میتواند به شما در بالاتر بردن دانش شما در این حوزهها کمک کند.