برترین پروژههای غیرمتمرکز اتریوم در سال 2023
- اخبار • اخبار فناوری • معرفی کسب و کار
- ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
- 1,163 بازدید
در 15 سپتامبر سال 2022، شبکه اصلی اتریوم فرآیند انتقال مکانیسم اجماع خود از اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) را تکمیل کرد. فرآیند مهاجرت اتریوم و تغییر شبکه اصلی آن از الگوریتم اجماع اثبات کار به اثبات سهام ادغام (The Merge) نام گرفته است که کاربران و فعالان بازار ارزهای دیجیتال تا مدتها انتظار اجرایی شدن آن را میکشیدند. با وجود اینکه این ارتقا روند استخراج اتریوم را به کل تغییر داد، واکنشهای پروژههای لایه دوم اتریوم به تکمیل شدن فرآیند ادغام بسیار مثبت بود، به طوری که قیمت ارز دیجیتال پالیگان که یکی از محبوبترین پروژههای لایه دوم اتریوم است، با 36 درصد افزایش قیمت مواجه شد. اکنون در این مقاله میخواهیم به معرفی تعدادی از برترین پروژههای غیرمتمرکز اتریوم در سال 2023 که ارزش سرمایهگذاری را دارند بپردازیم.
آنچه در این پست میخوانید
مقدمهای بر پروتکلهای لایه دوم اتریوم
پروتکلهای لایه دوم اتریوم راه حلهای بلاکچینی هستند که برای حل مشکلات مقیاسپذیری مرتبط به بلاکچین اصلی اتریوم توسعه پیدا کردهاند. لایه دوم اتریوم به بلاکچین لایه اول آن متصل است که به پروتکلهای لایه دوم این امکان را میدهد تا راه حل خاص خود را بر بلاکچین عملیاتی کنند. در واقع، راه حلهای لایه دوم اتریوم را میتوان به عنوان جادههایی در نظر گرفت که به بزرگراه اصلی که اتریوم باشد منتهی میشوند. زمانی که شبکه اصلی اتریوم با ازدحام تراکنشهای در حال انجام مواجه میشود، پروتکلهای لایه دوم با ارائه راه حلهای کارآمد، از ازدحام شبکه میکاهند.
اتریوم بر اساس دادههای منتشر شده، به ظرفیت یک میلیون تراکنش در روز رسیده است که پروتکلهای مختلف لایه دوم به اتریوم در تسهیل این تراکنشها کمک میکنند. پروتکلهای لایه دوم با راه حلهای خود، به شبکه اتریوم کمک میکنند تا سرعت تراکنش را بدون به خطر انداختن تمرکززدایی شبکه یا امنیت آن افزایش دهد. از جمله مزایای دیگر راه حلهای پروتکلهای لایه دوم اتریوم میتوان به کاهش کارمزدهای گس (Gas) پرداختی اتریوم و بهبود تجربه کاربری در برنامههای غیرمتمرکز اشاره کرد.
معرفی تعدادی از پروژههای برتر لایه دوم اتریوم
اتریوم یکی از مورد انتظارترین ارزهای دیجیتال بازار است که بسیاری از کاربران به سرمایهگذاری در پروژههای لایه دوم آن روی میآورند چرا که میدانند اتریوم هنوز به اوج ارزش خودش نرسیده است و پتانسیل رشد آن از بیتکوین (BTC) که بزرگترین ارز دیجیتال بازار است، بیشتر است. بلاکچینهای لایه دوم اتریوم هر کدام به نوبه خود بر حل سریع مشکلات مقیاسپذیری اتریوم کمک میکنند که این ممکن است روند رشد اتریوم را تسریع کند. افزایش اخیر ارزش پروژههای لایه دوم اتریوم پس از تکمیل ارتقای ادغام، گواهی بر ممکن بودن این احتمال است. تعدادی از پروژههای برتر لایه دوم اتریوم که در سال 2023 ارزش سرمایهگذاری را دارند به شرح زیر هستند:
پالیگان (MATIC): پالیگان با ارزش بازار 86.8 میلیارد دلاری و ارزش کل قفل شدهی (TVL) 5 میلیارد دلاری، یکی از بزرگترین راه حلهای مقیاسپذیری لایه دوم اتریوم محسوب میشود که کارکردهای اصلی آن سریعتر کردن انجام تراکنشها و کاهش کارمزدهای پرداختی است. شبکه اصلی پالیگان از الگوریتم اجماع اثبات سهام پشتیبانی میکند که برای اعتبارسنجی تراکنشها و نظرسنجی در خصوص ارتقای شبکه استفاده میشود.
مانتل (BIT): مانتل با ارزش بازار 533 میلیون دلاری و ارزش کل قفل شدهی 9.13 میلیارد دلاری، اولین پروژهی ماژولار لایه دوم محسوب میشود که در شبکه اتریوم ساخته شده است و توسط یک سازمان غیرمتمرکز خودگردان (DAO) مدیریت میشود. این پروژهی ماژولار، تراکنشها و اقدامات مختلف را در لایههای جداگانه پردازش میکند که باعث بالا رفتن توان عملیاتی شبکه و هزینههای پایین گس آن میشود.
آربیتروم (Arbitrum): آربیتروم با ارزش کل قفل شدهی 6.03 میلیارد دلاری به دنبال حل مشکل ازدحام شبکه اتریوم از طریق بالا بردن سرعت انجام تراکنشها تا انجام ۴۰ هزار تراکنش در ثانیه با کارمزد بسیار پایین است. قراردادهای هوشمند در آربیتروم به گونهای اجرا میشوند که این اجازه را به توسعهدهندگان در سراسر جهان داده است تا بدون یادگیری یک زبان برنامهنویسی بتوانند برنامههای خود را در آربیتروم توسعه دهند. لازم به ذکر است که آربیتروم توکن بومی منحصربهفرد ندارد و نمیتوان به طور مستقیم روی آن سرمایهگذاری کرد.
آپتیمیسم (OP): آپتیمیسم با ارزش بازار 662 میلیون دلاری و ارزش کل قفل شدهی 1.86 میلیارد دلاری یکی از رقبای جدی پروژهی لایه دوم آربیتروم محسوب میشود. آپتیمیسم تا حدودی مشابه با پروژهی آربیتروم کار میکند. در آپتیمیسم، همانطور که از نامش پیداست، هر تراکنش به طور پیشفرض معتبر در نظر گرفته میشود و تراکنشهای مخرب پس از ارائه مدارک تقلب توسط کاربران، لغو میشوند. آپتیمیسم علاوه بر افزایش مقیاسپذیری شبکه، به حفظ امنیت تراکنشها نیز کمک میکند. این پروژه بر خلاف آربیتروم دارای یک توکن بومی است که میتوان آن را خریداری کرد.
ایموتبل ایکس (IMX): ایموتبل ایکس یک راه حل مقیاسپذیری است که برای تراکنش توکنهای غیرقابل معاوضه (NFT) در شبکه اتریوم استفاده میشود و دارای ارزش بازار 859 میلیون دلاری و ارزش کل قفل شدهی 113 میلیون دلاری است. این پروژهی لایه دوم به توسعهدهندگان بازیهای ویدیویی در وب 3، راهی برای راهاندازی سریع پروژههای NFT با هزینههای گس (Gas) نزدیک به صفر ارائه میدهد. ایموتبل ایکس از فناوری ZK-rollup استفاده میکند و یکی از تنها پروژههای لایه دوم محسوب میشود که صرفاً بر روی پروژههای توکنهای غیرقابل معاوضه تمرکز کرده است.
شیباریوم (SHIB): اکوسیستم شیبا اینو با ارزش بازار 5.8 میلیارد دلاری، دارای یک پروژهی لایه دوم به نام شیباریوم در شبکه اتریوم است که با هدف تقویت کاربردِ اکوسیستم میمکوین محبوب یعنی شیبا اینو، طراحی شده است. جامعهی شیبا اینو با هدف ادامه یافتن رشد شیبا اینو، تصمیم به ایجاد یک پروتکل لایه دوم در اتریوم گرفتند تا سرعت انجام تراکنشهای شیبا اینو و هزینههای گس آن با بهبود چشمگیری مواجه شود. شیبا اینو به عقیدهی بسیاری از تحلیلگران، میتواند به واسطهی این پروژهی لایه دوم و دیگر پروژههای در حال توسعه، در آینده پیشرفت کند.
آیا امکان شکست پروتکلهای لایه دوم وجود دارد؟
بسیاری از صاحبان کسبوکار و تحلیلگران گمان میکنند که بلاکچینهای لایه دوم اتریوم به رشد خود در درازمدت ادامه میدهند و چیزی رشد آنها را متوقف نمیکند، اما اینگونه نیست. در واقع، به دلیل فضای رقابتی بسیار شدید، احتمال میرود که توسعهدهندگان، فناوریها و نوآوریهای تازهای ارائه دهند و پروژههای لایه دوم جدیدی را ایجاد کنند. البته حتی در صورت رخ دادن چنین احتمالی، باز هم سرمایهگذاران برد خواهند کرد چرا که پروژههای قدیمی به واسطهی همین فضای رقابتی، بر بهتر کردن خود استمرار میبخشند. به طور کلی، در میان انتظاراتی که از این فضا میرود و تبلیغاتی که انجام میشود، میتوان گفت که اکنون بهترین زمان برای سرمایهگذاری در پروژههای لایه دوم و خرید اتریوم است.