معرفی پارچه نسوز و انواع آن در صنایع مختلف
- اخبار • معرفی کسب و کار
- ۶ تیر ۱۴۰۲
- 1,180 بازدید
مقدمه: پارچه نسوز یک پارچه صنعتی و عایق است که دارای کاربرد های گوناگونی می باشد. از این پارچه ها علاوه بر موارد صنعتی، می توان در زمینه های دیگر نیز استفاده نمود. پارچه های نسوز پارچه های عایقی هستند که در برابر گرما، حرارت، سرما، آلودگی و … مقاوم هستند. همین ویژگی عایق بودن این پارچه ها سبب گستردگی کاربرد های آنها شده است. وجود الیاف و مواد تشکیل دهنده ویژه در این پارچه ها سبب شده است که قابلیت نسوز بودن و مقاومت بالای آنها در برابر عوامل مضر و خطر زا به وجود آید. در پارچه های نسوز از الیافی مانند آرامید، گرافیت، فایبرگلاس، آزبست و … به کار برده می شود.
ویژگی پارچه های نسوز
- مهم ترین ویژگی پارچه های نسوز مقاومت حرارتی و گرمایی آنها می باشد. پارچه های نسوزی که مقاومت بیشتری در برابر گرما دارند؛ کاربرد های گسترده تری دارند.
- ویژگی مهم دیگر در پارچه های عایق و نسوز وزن و ضخامت آنها می باشد. در برخی از صنایع وزن و ضخامت کمتر مورد نیاز است و در برخی از صنایع ضخامت و وزن بیشتر در پارچه های نسوز اهمیت دارد.
- پارچه های صنعتی نسوز و عایق باید مقاوم در برابر حرارت، یخ زدگی، نفوذ گرد و غبار، آلودگی، مواد شیمیایی و فشار باشند.
- دیگر ویژگی قابل اهمیت برای پارچه های نسوز و عایق صنعتی این است که در محیط ها اسیدی و شیمیایی دوام خوبی داشته باشند. در این محیط ها از تجهیزات و دستگاه محافظت کنند.
- ویژگی دیگر پارچه های نسوز می تواند مقاومت آن در برابر جریان الکتریکی باشد. در واحد های صنعتی و الکتریکی و همچنین سایر مواردی که جریان برق قوی وجود دارد، می توان از پارچه های نسوز برای عایق کاری آنها استفاده کرد.
پارچه های نسوز کاربرد های مختلفی دارند.
انواع پارچه نسوز
دسته بندی و انواع پارچه نسوز بستگی به مواد تشکیل دهنده و کاربرد آنها دارد. با توجه به این ویژگی ها و موارد استفاده می توان دسته بندی مختلفی برای انواع پارچه های نسوز نام برد. در ادامه به معرفی انواع این پارچه ها و کاربرد های آنها می پردازیم.
پارچه عایق از جنس آزبست
فایبر فلون یا پارچه های نسوز آزبست در صنایع گوناگون کاربرد های مختلفی دارند. آزبست ها تحمل گرما و حرارت را تا دمای نزدیک به 700 درجه سانتیگراد دارند. به همین دلیل این نوع از پارچه ها برای موارد صنعتی و عایق کاری، دیگ های بخار، در کارخانه ها، ساختمان و … مورد استفاده قرار می گیرند. این پارچه ها حرارت و دما را درون خود نگه داشته و اجازه تبادل دما با محیط اطراف را نمی دهند. ضخامت این پارچه های عایق و نسوز بسیار کم است (حدود 1 تا 3 میلی متر). از پارچه های آزبست نسوز برای تاسیسات ساختمانی، دیگ های بخار، لباس های ضد حریق و … استفاده می شود.
پارچه های نسوز سرامیکی
نوع دیگر از پارچه های نسوز، پارچه های سرامیکی می باشند. این پارچه ها ظرفیت گرمایی بسیار بالایی دارند. تحمل حرارت و گرما در این نوع از پارچه به 1000 درجه سانتیگراد نیز می رسد. از همین رو این پارچه ها عایق های بسیار مناسبی برای کاربرد های الکترونیکی و برقی می باشند. می توان از پارچه های سرامیکی نسوز برای عایق کاری سیستم برق ساختمان، کوره ها و کابل ها استفاده کرد. مقاومت بالا در برابر شوک های حرارتی، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و خورنده و انتقال حرارت به میزان حداقل از بارزترین ویژگی پارچه های سرامیکی نسوز می باشند. در دسته بندی پارچه های نسوز، پارچه های سرامیکی نسوز خود به دو دسته سیم دار و بدون سیم تقسیم بندی می شود. میزان مقاومت در نوع سیم دار بیشتر است. لازم به ذکر است که یکی از شرکت های ارائه دهنده این محصولات، شرکت نیک گستران فرآذر مانا ، نماینده هایتکس ( Hitex ) در ایران بوده و آماده ارائه بهترین خدمات به فعالین محترم این صنعت در ایران می باشد.
پارچه های نسوز فایبرگلاس
برزنت
محبوب ترین و پر کاربرد ترین پارچه های نسوز، پارچه های برزنتی می باشند. این پارچه های نسوز با توجه به ویژگی و مزایای بسیار، کاربرد های مختلفی دارند. مقاومت مکانیکی و مقاومت حرارتی در پارچه های برزنتی نسوز بسیار بالا است. این نوع از پارچه ها توانایی تحمل حرارت تا 500 درجه سانتیگراد را دارند. با توجه به این ویژگی ها از این پارچه ها برای عایق کاری کوره ها، محافظ جوشکاری و سایر کاربرد های صنعتی استفاده می شود.
گرافیتی
پارچه های گرافیتی می توانند گزینه مناسب دیگری برای پارچه های نسوز در زمینه های مختلف باشند. به طور کلی می توان برای عایق کاری البسه صنعتی از این پارچه ها استفاده کرد چرا که سبک، انعطاف پذیر و مقاوم در برابر حرارت می باشند.
پارچه های نسوز سیلیکا یا نومکس
نوع دیگری از پارچه های نسوز پارچه های سیلیکا می باشند. مقاومت حرارتی بالای پارچه های نسوز سیلیکا از ویژگی های مهم آنها می باشد. این نوع از پارچه های نسوز در صنایعی از جمله هوافضا، آتش نشانی، در سیستم های تصفیه و … نقش مهمی دارند. این پارچه های نسوز تحمل حرارت تا دمای 900 درجه سانتیگراد را دارند.
بازالت، سیلیکون، کولار و … از دیگر انواع پارچه های نسوز و عایق می باشند که با توجه به ویژگی های منحصر خود دارای کاربرد های مختلفی هستند.
پارچه های نسوز باید مقاومت بالایی در برابر حرارت داشته باشند.