مجوز کسب و کار اینترنتی چیست؟ آموزش ثبت نام و پیش نیاز ها
- آموزش وبمستر
- ۵ آذر ۱۴۰۲
- 1,602 بازدید
مجوز کسب و کار اینترنتی راه حلی قانونی برای رسمیت بخشیدن به کسب و کارهای آنلاین در نظر گرفته شده است. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش کاربرد کامپیوتر، تلفن هوشمند، اینترنت و فضای مجازی، فرصتی نو برای کسب و کار مهیا شد. ضمن پدید آمدن مشاغل جدید، مشاغل سنتی نیز در بستر اینترنت تغییر یافته و سبک جدیدی از کسب و کارها را به وجود آوردند که با نام کسب و کارهای اینترنتی یا کسب و کارهای مجازی شناخته می شوند.
این کسب و کارها مزایای زیادی دارند که اشتغال زایی را برای اقشار مختلف جامعه فراهم کرده اند. دولت برای مدیریت و نظارت بر این مشاغل و جلوگیری از سوءاستفاده و کلاهبرداری، مجوزهایی را پیش بینی کرده که از طریق مراجع رسمی، آنها را به متقاضیان و صاحبان کسب و کار اعطا می کند. در این مقاله شما را با دو مجوز کسب و کار اینترنتی در ایران آشنا خواهیم کرد.
آنچه در این پست میخوانید
مجوز کسب و کار اینترنتی چیست و چه مزیتی دارد؟
قبل از معرفی مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی در ایران، لازم است با مزایای آن آشنا شوید. همان طور که می دانید در این گونه کسب و کارها، معمولا صاحب کسب و کار و مشتری ارتباط حضوری نداشته و آشنایی و ارتباط آنها کاملا به صورت اینترنتی و آنلاین است. بنابراین برای کسب اعتماد باید روش های آنلاین وجود داشته باشد که مجوزها این نقش را به خوبی ایفا می کنند.
اگر می خواهید مشتری به شما اعتماد کند، باید مجوز کسب و کار مجازی خود را دریافت نمایید. حتما برای راه اندازی کسب و کار مجازی و بهبود رتبه سئو سایت و پیج خود زمان و هزینه زیادی صرف کرده اید اما توجه داشته باشید وقتی فردی برای خرید کالا و خدمات وارد سایت شما می شود، معمولا مجوزهای شما و صحت آنها را بررسی می کند. در صورت نبود چنین مجوزی نمی تواند به شما اعتماد کرده و خرید خود را با خیال آسوده انجام دهد.
ضرورت بعدی زمانی است که بخواهید برای سایت خود درگاه پرداخت اینترنتی دریافت کنید. برای این منظور اولین شرط برخورداری از مجوز کسب و کار اینترنتی است. مزایای دیگر این مجوزها جلوگیری از کلاهبرداری و سوء استفاده از حقوق و اموال دیگران است.
لازم به ذکر است اشخاص حقیقی، حقوقی و همچنین اتباع خارجی می توانند برای دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی اقدام نمایند. قبل از درخواست صدور مجوز، باید مراحل ثبت شرکت (برای اشخاص حقوقی) به اتمام رسیده و مدارک رسمی اتباع اخذ شده باشد. مشاغل و فروشگاه هایی که خدمات حضوری دارند نیز می توانند با دریافت این مجوز و فراهم کردن کسب و کار در فضای اینترنت، بر گستره خدمات و مشتریان خود بیفزایند.
اینماد چیست؟
اولین مجوز کسب و کار اینترنتی اینماد است. اینماد یا نماد اعتماد الکترونیک توسط مرکز تجارت الکترونیک صادر می شود. هدف اینماد افزایش امنیت زیرساخت های کسب و کارهای اینترنتی و مجازی و سازمان دهی سایت های تجاری کشور است.
برای دریافت اینماد باید به سایت https://enamad.ir/ و یا پنجره واحد تجارت الکترونیکی به آدرس ecsw.ir مراجعه نمایید. از طریق این پنجره دسترسی به امتا (احراز مشتریان تجارت الکترونیکی)، درگاه یکپارچه شکایات، درخواست درگاه پرداخت اینترنتی نیز امکان پذیر است.
مراحل دریافت اینماد، نماد اعتماد الکترونیکی
تمام کسب و کارهای مجازی موظف به دریافت اینماد هستند. نماد مربوطه باید در سایت آنها وجود داشته و بعد از استعلام، یعنی کلیک بر روی لوگو اینماد، اطلاعات هویتی و مشخصات کسب و کار در سایت اینماد مشخص گردد. در غیر این صورت اینماد تقلبی خواهد بود.
متقاضیان دریافت اینماد ابتدا باید سایت و کسب و کار خود را تشکیل داده و سپس در سایت اینماد ثبت نام کنند. بعد از ساخت حساب کاربری نوبت به تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک طبق دستورالعمل می رسد. در قسمت «مدیریت کسب و کار» گزینه «کسب و کار جدید» انتخاب می گردد. در این قسمت نوع کسب و کار، دامنه سایت، نام فارسی و انگلیسی کسب و کار کامل شده و ثبت می شود. سپس مراحل «دسترسی فنی» و «قانون مندی کسب و کار» با انتخاب گزینه های مناسب طی می گردد.
مرحله مهم بعدی احراز هویت اطلاعات تماس، پست الکترونیکی و آدرس است. برای احراز آدرس، پرداخت هزینه برای ارسال کد از طریق پست صورت می گیرد. در پایان مراحل تعهدات را پذیرفته و تعرفه اینماد توسط متقاضی پرداخت می گردد. اینماد صادر شده به مدت 2 سال اعتبار دارد. توجه کنید حتما کد داده شده باید در سایت قرار گیرد تا لوگو مربوطه همراه با امکان استعلام در سایت نمایش داده شود.
انواع اینماد
انواع اینماد به شرح ذیل قابل دریافت است:
- اینماد بدون درگاه: زمانی که در سایت فروش اینترنتی انجام نمی شود و نیاز به دریافت درگاه پرداخت الکترونیکی ندارد.
- اینماد بدون ستاره: راهکار موقت برای کسب و کارهایی که حداقل شرایط را دارا هستند. تعداد تراکنش این کسب و کارها نباید بیشتر از 100 تراکنش و مجموع ارزش یک میلیارد ریال در ماه باشد. در غیر این صورت باید بلافاصله برای ارتقا اینماد خود اقدام نمایند.
- اینماد ستاره دار: بعد از دریافت اینماد باید درخواست رتبه بندی نمایید. هر چقدر اعتبار و رتبه شما بالاتر باشد، تعداد ستاره های بیشتری به شما تعلق خواهد گرفت. این تعداد حداقل یک و حداکثر 5 ستاره است.
اتحادیه کسب و کارهای مجازی
تنها مرجع رسمی برای صدور پروانه کسب و کارهای مختلف در فضای مجازی، اتحادیه کسب و کارهای مجازی کشوری است. برای صدور مجوز کسب و کار اینترنتی باید به سامانه این اتحادیه مراجعه و از طریق بخش «درخواست صدور مجوز» مراحل لازم طی شود. طبق آخرین اعلام این اتحادیه، هزینه صدور این مجوز یک میلیون و صد هزار تومان برای سال 1402 است.
نحوه دریافت جواز کسب چگونه است؟
در این قسمت شرایط اولیه، مدارک و مراحل لازم برای دریافت مجوز از اتحادیه کسب و کارهای مجازی ارائه می گردد.
شرایط دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی عبارتند از: نداشتن بدهی مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی در اداره مالیات مربوط به حرفه خود، طی کردن دوره های آموزشی پیش بینی شده از طرف اتحادیه و موفقیت در آزمون های مربوطه، داشتن مدرک دانشگاهی، فنی یا پروانه تخصصی مرتبط با حوزه کاری برای شخص متقاضی یا فرد معرفی شده از طرف وی، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت (برای آقایان).
مدارک لازم برای صدور مجوز کسب و کار اینترنتی
مدارک عمومی عبارتند از:
- نشانی محل کار یا منزل (ارائه سند خرید یا اجاره نامه)، گواهی اداره امور مالیاتی
- گواهی گذران دوره های آموزش احکام کسب و کار (این دوره ها به صورت آنلاین برگزار شده و برگزاری آزمون و اعلام نتیجه نیز به صورت آنلاین از طریق سایت اتحادیه انجام می گیرد)
- تصویر کارت ملی (برای اشخاص حقیقی)
- شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)
- گذرنامه یا پروانه کار (برای اتباع خارجی)
- تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت (برای آقایان)
- تصویر آخرین روزنامه رسمی و مصوبه هیات مدیره به منظور صدور پروانه به نام شخص مدیر عامل و یا یکی از اعضای صاحب امضا (برای اشخاص حقوقی)
- مدرک دانشگاهی
- فنی و پروانه تخصصی متقاضی و یا شخصی که از طرف وی معرفی می گردد به عنوان مدرک تخصصی مورد نیاز است.
مراحل صدور پروانه کسب و کارهای مجازی
اول: راه اندازی کسب و کار مجازی مورد نظر
دوم: ثبت تقاضا برای دریافت اینماد (اگر قبل از اقدام به دریافت جواز کسب، اینماد اخذ شده باشد، نیاز به این مرحله نیست)
سوم: بارگذاری مدارک
چهارم: تکمیل پرونده
پنجم: صدور و تسلیم پروانه کسب
ششم: دریافت همزمان اینماد و پروانه کسب
اخذ مجوز کسب و کار اینترنتی با ثبت یاب
ثبت یاب به عنوان یکی از قدیمی ترین موسسات برای راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی به شما در فرآیند گرفتن جواز کسب و کار اینترنتی کمک کرده و این روند را آسان کند. با آرزوی موفقیت و برکت در کسب و کار اینترنتی شما، امید است محتوای ارائه شده مفید و مثمر واقع شود.