فواید و مضرات عمل بای پس معده چیست؟ نکاتی که باید بدانید
- پزشکی و سلامت
- ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
- 2,078 بازدید
در حال حاضر بجز پیروی از رژیمهای غذایی و ورزش، راههای دیگری نیز برای رسیدن به وزن ایدهآل و لاغر شدن وجود دارد که شما را سریعتر به هدفتان میرساند. عمل بای پس معده یکی از این روشها به شمار میآید که در این مطلب قصد داریم به بررسی آن پرداخته و درباره چگونگی روش انجام و همچنین فواید و مضرات آن، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
آنچه در این پست میخوانید
عمل بای پس معده چیست؟
عمل بای پس یا گاستریک بای پس معده Gastric bypass surgery یکی از جراحیهای منحصربفرد و مؤثر جهت کاهش وزن به شمار میآید و به بسیاری از افرادی که دارای وزن بالا و چاقی مفرط هستند پیشنهاد میشود. به طور کل در این روش حجم معده بیمار و نحوه گوارش غذا تغییر میکند. به این ترتیب فردی که این عمل را انجام میدهد، میل زیادی به خوردن غذا نخواهد داشت. نکته مهم در خصوص این عمل آن است که غذای میل شده به روده کوچک وارد شده و تمامی میزان کالری موجود در غذا جذب بدن فرد نمیشود. در تعریف سادهتری که از عمل بای پس معده میتوان بیان کرد، این است که سیری زودرس و همچنین دفع سریع مواد غذایی، از ویژگیهای این عمل به شمار میآید.
جراحی بای پس معده چگونه انجام میشود؟
لازم است بدانید که این عمل با بیهوشی کامل و بدون هیچ دردی انجام میپذیرد. پروسه عمل در دو بخش انجام میشود. در مرحله اول پزشک جراح، معده را به دو بخش تقسیم خواهد کرد که در این تقسیمبندی بخش بالایی قسمت کوچکتر معده بوده و بخش پایینی را قسمت بزرگتر تشکیل میدهد. هنگامی که فرد غذایی را میل میکند، این غذا ابتدا وارد بخش کوچکتر معده میشود.
لازم به ذکر است این قسمت تنها میتواند در حدود ۲۸ گرم غذا را در خود جای دهد. به همین دلیل، فرد نمیتواند بیشتر از این مقدار اقدام به خوردن غذا نماید. در نتیجه کاهش وزن برای وی رخ خواهد داد. مرحله بعد عمل بای پس معده، مرحلهای است که مسیر بای پس در روده ایجاد میشود.
معنای بای پس در انگلیسی این است که راهی میانبر باز شود. در این عمل جراحی نیز جراح مجرای تازهای برای دریافت و هضم غذا، برای بدن ایجاد میکند. روش انجام این میانبر در عمل بای پس این است که قسمت کوچکی از روده کوچک به بخش بالایی معده، متصل میشود. همان طور که پیشتر هم گفتیم به این ترتیب غذای خورده شده به جای آن که در معده بماند یکراست وارد روده کوچک شده و طبیعتا کالری بسیار کمتری جذب بدن خواهد شد. لازم است بدانید عمل بای پس معده را میتوان به روش کلاسیک و همچنین به روش لاپاراسکوپی انجام داد.
در روش کلاسیک، جراح یک شکاف بزرگ روی شکم ایجاد کرده و از این طریق اقدام به جراحی معده میپردازد.
در روش لاپاراسکوپی، جراح یک دوربین کوچک که لاپاراسکوپ نام دارد را به داخل شکم بیمار فرستاده و از این طریق داخل بدن را مشاهده کرده و عمل جراحی و اتصال بخشی از معده به روده کوچک را انجام میدهد. لازم به ذکر است که در این روش نیاز است جراح چهار تا شش شکاف کوچک در شکم بیمار باز نماید. ویژگی انجام عمل بای پس معده از طریق لاپاروسکوپی آن است که پزشک جراح میتواند تصاویر داخل بدن را روی یک صفحه نمایشگر بزرگ در اتاق عمل مشاهده کرده و فرآیند جراحی را بدون ان که نیاز به ایجاد شکافهای بزرگ روی شکم بیمار باشدف به انجام رساند.
روش لاپاروسکوپی نسبت به کلاسیک چه ویژگیهایی دارد؟
طبیعی است که هر یک از روشهای عمل جراحی بای پس معده، ویژگیها و مزایای خاص خود را دارد. اما مزیت روش لاپاروسکوپی به کلاسیک ان است که بیمار دوره نقاهت کوتاهتری را طی کرده و ریسک ایجاد عفونت در برشها و شکافهایی که ایجاد شده، بسیار کمتر خواهد بود. همچنین این روش جراحی دوران نقاهت بسیار کوتاهی داشته و مدت زمان جراحی نیز در حدود دو تا چهار ساعت به طول میانجامد.
عمل بای پس معده برای چه کسانی بهتر است؟
لازم به ذکر است هر یک از اعمال جراحی لاغری مانند عمل بای پس و یا اسلیو معده برای افراد خاصی مناسب خواهد بود. در واقع پزشک میتواند با دریافت آزمایشهای لازم، مشخص نماید که کدام روش درمانی برای شما بهتر است.
به عنوان مثال عمل بای پس برای افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها 40 یا بالاتر از آن است. بهتون پیشنهاد میکنیم.
افرادی که شاخص توده بدنی آنها بین ۳۵ تا ۳۹. ۹ است و به مشکلات و بیماریهایی از قبیل دیابت نوع دو و همچنین فشار خون بالا و مشکلات تنفسی حین خواب دچار هستند.
Bmi چیست؟ سنجشی آماری برای مقایسه وزن و قد یک فرد است. در واقع بی ام آی یک معیار غربالگری است که به کمک آن میزان اضافه وزن، کمبود وزن و همچنین میزان وزن ایده آل فرد مشخص می شود. با محاسبه آنلاین bmi میتوانید شاخص توده بدنی خودتون رو بفهمید
پیش از انجام عمل بای پس چه کارهایی باید انجام شود؟
همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم، لازم است از وضعیت سلامت، بیماریها، مشکلات و همچنین داروهایی که مصرف میکنید، اطلاعاتی را در اختیار پزشک قرار دهید.
پزشک نیز معاینات لازم را انجام داده و با توجه به شرایط جسمی، آزمایشها و تصویربرداریهای مختلفی که از بیمار به انجام رسانده، تصمیم میگیرد که این عمل را انجام دهد یا خیر.
همچنین لازم است پزشک نکاتی را با بیمار در میان بگذارد. به عنوان مثال برخی از داروهایی که سبب میشوند از لخته شدن خون جلوگیری شود، نیاز است تا استفاده از آنها چند روز و یا چند هفته قبل از عمل جراحی مورد استفاده قرار نگیرد. از جمله این داروها میتوان به آسپرین، وارفارین و همچنین ویتأمین E اشاره کرد.
نکته مهم دیگر این است که مصرف سیگار باید چند هفته قبل از عمل بای پس معده قطع گردد. ضمن آن که ترک سیگار کمک میکند تا تأثیر عمل جراحی بهتر بوده و بهبود سریع بیمار پس از جراحی کمک نماید.
لازم به ذکر است که با توجه به شرایط بدنی بیمار، پزشک تشخیص میدهد که فرد چه زمانی را باید در بیمارستان تحت مراقبت قرار گیرد. اما به طور متوسط حدود ۳ تا ۵ روز نیاز به بستری در بیمارستان وجود دارد.
آیا عمل بای پس معده عوارضی هم دارد؟
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، هر نوع عمل جراحی در کنار مزایایی که دارد میتوان عوارضی نیز به همراه داشته باشد. بخصوص جراحیهایی که در ناحیه شکم انجام میشوند. از جمله عوارض این عمل جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ü خونریزی زیاد
- ü ایجاد لختههای خون
- ü بروز عفونت در محل برشها
- ü حساسیت و آلرژی به داروهای بیهوشی
- ü مشکلات تنفسی
- ü ایجاد نشتی در سیستم گوارش
اما عوارضی از قبیل انسداد روده، ایجاد فتق، تهوع و استفراغ و همچنین بروز زخمهای گوارشی میتواند به عوارض طولانی مدت تبدیل گردد.
کلام آخر
در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که عمل بای پس معده میتواند در بلند مدت علاوه بر کاهش وزن سریع، سلامتی بیمار را تأمین کرده و بیماریهایی که در اثر چاقی به وجود آمده است را درمان نماید.