معرفی شناخت پروژههای کلاه برداری بر اساس طرح پانزی
- اخبار • مطالب فناوری • معرفی کسب و کار
- ۲۲ فروردین ۱۴۰۲
- 1,660 بازدید
اگر بهتازگی وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاید، باید بدانید یکی از مهمترین وظایف شما حفاظت از داراییهایتان در برابر طرح پانزی و پروژههایی است که بهمنظور کلاهبرداری از سرمایهگذاران طراحی شدهاند. در این مقاله قصد داریم پروژههایی که با این هدف در بازار کریپتوکارنسیها طراحی شده است را به شما معرفی کنیم و ویژگیهای آنها را بررسی کنیم تا در صورت مواجهشدن با آنها فریب اسکمرها را نخورید.
آنچه در این پست میخوانید
ponzi scheme چیست؟
روشی است که اسکمرها با وسوسهکردن افراد با وعدههایی همچون بازگشت سریع سرمایه و بدون ریسک بودن آنها را تشویق میکنند تا روی یک پروژه کلاهبرداری سرمایهگذاری کنند. توجه داشته باشید معمولا در چنین روشهایی سود سرمایهگذاران اولیه بهصورت منظم به آنها پرداخت میشود تا اعتماد سایرین را جلب کنند. شاید برای شما این سؤال ایجاد شود که اگر روشی برای خلق ارز در این پروژهها وجود ندارد سودها چطور پرداخت میشود؟ اسکمرها سود را با استفاده از پول نفرات جدیدی که در طرح پانزی سرمایهگذاری میکنند، پرداخت میکنند و تا زمانی به این کار ادامه میدهند که دیگر قادر به انجام پرداخت به نفرات آخر نباشند. در واقع حیات پروژه به جذب افراد جدید وابسته است.
اصلیترین روشی که کلاهبرداران برای متقاعدسازی افراد از آن استفاده میکنند؛ قانونی جلوه دادن طرح و سود زیاد با حداقل ریسک است. آنها در ماههای اول، سود را بهصورت منظم پرداخت میکنند و بهاینترتیب افراد را تشویق میکنند تا تبلیغ پروژه آنها را برای جذب سرمایهگذار جدید انجام دهند.
چگونه طرح پانزی را شناسایی کنیم؟
در نگاه اول ممکن است تشخیص این طرحها از سرمایهگذاریهای واقعی بسیار سخت باشد؛ زیرا همه چیز قانونی به نظر میرسد؛ اما پروژههای کلاهبرداری ویژگیهای مشترکی دارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم تا از کنار هم قراردادن نشانهها بهراحتی چنین طرحهایی را شناسایی کنید.
وعده سود بدون ریسک و بازگشت سرمایه سریع
به یاد داشته باشید هیچ سرمایهگذاری بدون ریسک نیست. هرچه سودهایی که به شما پیشنهاد میشود بزرگتر باشد، ریسک کار نیز افزایش پیدا میکند. در نتیجه اگر فردی پروژهای به شما پیشنهاد داد که سود بالا به افراد پرداخت میکند و هیچگونه ریسکی ندارد به آن مشکوک شوید.
پرداخت سود تحت هر شرایطی
یکی دیگر از متداولترین وعدههایی که اسکمرها با استفاده از آن افراد را ترغیب به سرمایهگذاری میکنند پرداخت سود تحت هر شرایطی است. بهخاطر داشته باشید بزرگترین سرمایهگذاران دنیا نیز برخی از مواقع زیانهای سنگینی را تجربه میکنند. اینکه یک پروژه بدون درنظرگرفتن دورههای رونق و رکود در بازار به طور مداوم سودده باشد، شکبرانگیز است.
نامشخص بودن هویت طراحان
طراحان یک پروژه قانونی هیچ ترسی از معرفی خود ندارند. درست عکس این قضیه در مورد پروژههای اسکم صادق است. طراحان، حاضر به معرفی خود نیستند یا از اسامی جعلی و مستعار استفاده میکنند. جالب است بدانید یکی از اصلیترین دلایلی که بسیاری از افراد بیتکوین را طرح پانزی (ponzi scheme) میدانند مشخص نبودن خالق آن است؛ اما بهخاطر داشته باشید که این فاکتور تنها یکی از مواردی است که باید به آن توجه کنید و صرفا به دلیل ناشناس بودن توسعهدهنده یک پروژه نمیتوان برچسب اسکم بودن به آن زد.
بدون هدف بودن پروژه
یکی دیگر از مشخصههای یک طرح پانزی، مشخص نبودن اهداف پروژه است. یک طرح و ایده قانونی بهمنظور برطرفکردن مشکلی راهاندازی میشود و وایت پیپر آن در اختیار علاقهمندان و سرمایهگذاران قرار میگیرد تا با بررسی آن، اهداف اصلی توسعهدهندگان را درک کنند؛ بنابراین تا زمانی که هدف یک پروژه را درک نکردهاید از سرمایهگذاری در آن اجتناب کنید.
مشکل نقدشوندگی
نقدشوندگی یک فاکتور مهم در هنگام سرمایهگذاری است. هرچه پروژهای که به شما معرفی شده است، نقدشوندگی بالاتری داشته باشد، اعتبار آن نیز بیشتر خواهد بود. توجه داشته باشید در طرح پانزی، اسکمرها به افراد وعده پرداخت سود بسیار زیاد میدهند تا این مسئله را نادیده بگیرند.
مروری بر پروژههای پانزی در ارزهای دیجیتال
طرح پانزی یکی از قدیمیترین روشهای کلاهبرداری موجود در بازارهای مالی است؛ اما بسیاری از افراد به دلیل آشنا نبودن با این روش مورد سواستفاده قرار گرفتهاند. فقط در سال 2019 با استفاده از این روش بیش از 40 میلیون دلار از سرمایه فعالان بازار رمزارزها از بین رفته است. به همین دلیل در این بخش قصد داریم برخی از پروژههایی که با این هدف اجرا شده بودند را به شما معرفی کنیم تا در صورت معرفی پروژههای مشابه به شما، از سرمایهگذاری در آنها خودداری کنید.
بیت کانکت
پروژهای که در سال 2016 فعالیت خود را آغاز کرد و به سرمایهگذاران وعده داد تا بهصورت ماهانه 40 درصد سود خالص به آنها پرداخت کند. برای ورود به این طرح پانزی باید 100 دلار سرمایه اولیه در اختیار اسکمرها قرار میدادید و همانند بسیاری از طرحهای هرمی، زیرمجموعههایی جذب میکردید. در این طرح برای جلباعتماد افراد به نفرات اولی که سرمایهگذاری کرده بودند با استفاده از سرمایههای جدید سود پرداخت شد که همین امر باعث شد تا افراد زیادی به بیت کانکت اعتماد کنند.
طرح پانزی صرافی QuadrigaCX
دادههای منتشر شده از سوی کمیسیون اوراق بهادار اتاریو در سال 2020 مشخص کرد که بزرگترین صرافی کانادایی ارز دیجیتال یک پروژه اسکم بوده است. تحقیقات انجام شده پس از مرگ بنیانگذار این صرافی نشان داد که جرالد کوتن پس از سقوط قیمت رمزارزها با ایجاد حسابهای غیرواقعی، ناترازی ایجاد شده را با استفاده از سپرده مشتریان پوشش داده است. تشخیص اسکم بودن این پروژه کار بسیار سختی بود؛ اما سرمایهگذار هوشمند با بررسی نشانههایی که در ادامه مطرح میکنیم به اسکم بودن آن پی میبرد.
- تسویه با تأخیر حسابهای دلاری و ارزی
- شفاف و مشخص نبودن میزان دارایی در حسابهای ارزی صرافی
طرح پانزی پلاس توکن
یکی از معروفترین پروژههای اسکم که در سال 2018 راهاندازی و موجب شد تا کاربران چینی و کرهای بخش زیادی از سرمایه خود را از دست دهند. پلاس توکن به فعالان بازار رمزارزها وعده داد تا در صورت استفاده از کیف پول طراحی شده توسط توسعهدهندگان این پروژه، سود ماهیانه به آنها پرداخت کند؛ اما در سال 2019 کل بیتکوینهای موجود در ولتها را سرقت کرد و در بازار به فروش رساند. در این کلاهبرداری حدود 2.9 میلیارد دلار از سرمایه افراد از بین رفت.
جمعبندی
تعداد طرح پانزی که در بازار ارز دیجیتال ایجاد شده بسیار زیاد است؛ اما در این مقاله سعی کردیم برخی از معروفترین آنها را به شما معرفی کنیم و اصلیترین شناسههای چنین پروژههایی را به شما معرفی کنیم تا قبل از سرمایهگذاری در هر پروژه بتوانید اسکم بودن یا نبودن آن را تشخیص دهید.
منابع :