سبک های موسیقی محلی ایرانی از نگاه رسانه فرهنگی آی ریتم
- اخبار • معرفی کسب و کار
- ۱۶ اسفند ۱۴۰۱
- 2,033 بازدید
در ایران نیز همانند سایر نقاط جهان از زمان پیدایش موسیقی استایل های متفاوتی ارائه شده است و هر منطقه یا استانی موزیک های خاص به خود را دارند. به این دسته از موسیقی ها، موسیقی محلی یا فولکلور گفته می شود. سایت آی ریتم نیز این بار اکثریت این استایل ها را در یک مقاله گرد آوری کرده است که به تمامی آن ها به طور مختصری می پردازیم.
آنچه در این پست میخوانید
دستگاه های موسیقی ایرانیان
01 / دستگاه شور: این دستگاه پایه ترین دانگ صدایی را داراست و و ردیف های همانند رهاب، بزرگ، ملا نازی، شهناز، گریلی را به خود اختصاص می دهد. روند ملودی سازی این دستگاه نیز پایین رونده و از اوج به ته می باشد. گوشه های ابوعطا، بیات ترک، افشاری، دشتی از این دسته هستند.
02 / دستگاه سه گاه: فواصل راست مقامی می باشد و بسیار رنگی مشابه به دستگاه شور دارد. درآمد، زنگ شتر، زابل، مویه، حصار، مخالف و مغلوب از گوشه های این دستگاه به شمار می روند.
03 / دستگاه چهارگاه: این دستگاه هم برای موزیک های شاد و هم برای موزیک های غمگین انتخاب بسیار خوبی است. برخی از گوشه های این دستگاه زابل، مویه، حصار، مخالف، مغلوب، حزین و منصوری را نام برد. این دستگاه ارتباط خوبی با همین سبک در موسیقی های ترکی و عربی نیز دارد.
04 / دستگاه همایون: بیداد مهم ترین گوشه این دستگاه به شمار می رود و بسیار صدایی شبیه به دشتگاه شور نیز دارند. این دستگاه به خاطر حس شاهانه و اشرافی بودنش ساخته شده است.
دستگاه های ماهور، نوا، راست پنج گاه نیز دیگر دستگاه ها هستند که به طور کامل در مقالات سایت آی ریتم به آن ها اشاره شده است.
آواز های موسیقی ایرانیان
در دستگاه شور می توان مهم ترین آواز ها، همانند آواز ابوعطا، بیات زند، افشاری، بیات کرد، دشتی و … را نام برد. در دستگاه همایون نیز می توان به آواز بیات اصفهانی اشاره نمود. آواز خود نیز قسمتی از دستگاه محسوب می شود و به آن دستگاه فرعی می گویند.
سبک های موسیقی محلی ایرانیان
کردی / همانطور که از اسم آن پیداست موسیقی مخصوص مردم کرد زبان جهان می باشد که باعث یک پیوند نیز میان مردمان کرد به شمار می رود. در ایران نیز در منطقه کردستان این نوع موسیقی بسیار رایج است. شهرام ناظری، اردشیر کامکار، ابراهیم تاتلیس و … از مهم ترین هنرمندان کرد زبان به شمار می آیند.
بلوچی / یک موسیقی مخصوص سیستان بلوچستان ایران می باشد که که منشا آن نیز شهر ایرانشهر می باشد. قیچک، رباب، تنبورک، سرنا، دهل و … از ساز های این سبک موسیقی محلی می باشد.
جنوبی / موسیقی جنوب ایران که به اصطلاح اغلب آن را موزیک های بندری می نامند. این دسته از موسیقی دارای ساز هایی مثل دمام، نی انبان، عود، و پرکاشن و … می باشد. از جمله هنرمندان این سبک می توان به محمود جهان و پسرش امید جهان، و … اشاره کرد.
خراسانی / موسیقی محلی بی نظیر در منطقه خراسان می باشد که از ساز هایی نظیر دو تار، سه تار، دایره، کمانچه، سرنا و دهل و … می باشد. این موزیک ها تقریبا مشابه موزیک های افغانی نیز هستند. خود این استان نیز موزیک های تربت جامی و کرمانجی و ترشیزی را داراست که هر کدام متفاوت هستند.
لری، ایلامی، قشقایی، مازنی و … همه نیز دیگر های سبک های موسیقی محلی ایران هستند و در این مقاله به علت مختصر بدن آن قابل بحث نمی باشد و در دیگر مقالات سایت آی ریتم می توانید مشاهده نمایید.
هنرمندان بزرگ موسیقی محلی ایرانیان
محمد رضا شجریان، حسین علیزاده، غلامحصین بنان، آغاسی، محمدرضا لطفی، شهرام ناظری، علیرضا افتخاری، ایرج بسطامی و … را می توان از جمله بزرگ ترین هنرمندان این سبک موسیقی محلی کشور دانست. دانلود آهنگ های محلی با کیفیت بالا و نسخه اورجینال نیز از طریق سایت آی ریتم و به آدرس ireetm.com قابل دسترسی می باشد و می توانید به راحتی از این امکانات بهره مند شوید.
نتیجه گیری
به طور کلی موسیقی محلی در هر منطقه متقاوت است و همانطور که می دانید اگر در مراسمات هر منطقه ای شرکت کنید به جد این اتفاق متفاوت را مشاهده خواهید کرد. از خوبی های این دسته از موزیک ها را می توان به استفاده از ساز های مختلف اشاره نمود که خود نیز شگرفی بزرگی محسوب می شود.
موسیقی فولک معمولا ساز های مختص به خود را داراست و هر هنرمندی سعی دارد وقتی موسیقی یک منطقه ای را می خواند از ساز های همان نیز استفاده کند. به عنوان مثال محسن میرزاده در آهنگ ارمان ارمان که از سایت آی ریتم نیز می توانید آن را گوش کنید از ساز هایی مثل دوتار، سینتی سایزر با ساز های سنتی کمانچه و استفاده کرده است و یا موسیقی افغانستان از ساز هایی مثل رباب استفاده می کنند. در جهان نیز این استایل موزیک ها به نام کانتری شناخته می شوند که از قدیم الایام رواج داشته است.
برای دریافت دانلود آهنگ جدید از طریق سایت آی ریتم نیز می توانید با سرچ کوچکی در فضای اینترنت به این امر دسترسی پیدا کنید.