مقایسه دو پروژه برتر بلاکچینی ترون و بیتتورنت
- اخبار • اخبار فناوری • معرفی کسب و کار
- ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
- 1,204 بازدید
در سال 2020 میلادی، از طرف برام کوهن (Bram Cohen)، بنیانگذار پروتکل بیتتورنت که محلی برای اشتراکگذاری همتا به همتای فایل است، اعلام شد که جاستین سان (Justin Sun)، مدیرعامل پلتفرم ترون آخرین بخش از قرارداد خود برای خریداری پروتکل بیتتورنت را پرداخت کرده و رسماً مالک جدید پروتکل بیتتورنت است. جاستین سان به منظور گسترش و ایجاد انگیزه در مشارکتکنندگان پروتکل بیتتورنت، ارز دیجیتالی با نماد BTT برای این پروتکل منتشر کرد. از آن زمان تاکنون، بسیاری از کاربران ارزهای دیجیتال این دو ارز دیجیتال را با یکدیگر مقایسه کردهاند و این پرسش برایشان به وجود آمده است که کدام یک موفقتر است؟
آنچه در این پست میخوانید
مقدمهای بر ترون و بیتتورنت
ارز دیجیتال ترون (TRX) یک ماشین مجازی غیرمتمرکز در فضای بلاکچین است که توسعهدهندگان آن با هدف تبدیل شدن به بهترین در حوزه اینترنت غیرمتمرکز این پلتفرم را ایجاد کردهاند. ترون مشابه با بلاکچین اتریوم (ETH)، به توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز امکان ساخت و بهکارگیری پروتکلهای پیچیده در حوزه بلاکچین را از طریق قراردادهای هوشمند داده است. بر اساس دادههای منتشر شده، این پلتفرم قادر به پردازش 2000 تراکنش در ثانیه است که این ترون را به بهترین پلتفرم برای انجام تراکنشهای مالی در مقیاس زیاد تبدیل کرده است. مهمترین ویژگی ترون، کارمزد صفر تراکنشهای آن است.
در پلتفرم ترون، شما میتوانید تنها در عرض چند ثانیه، بدون پرداخت کارمزدی، میلیونها دلار توکن ترون را به هر نقطه از دنیا که میخواهید ارسال کنید. برای درک بهتر ترون و ماهیت آن، بهتر است که ابتدا ماهیت اینترنت غیرمتمرکز را درک کنید. اینترنت غیرمتمرکز با اینترنتی که اکنون استفاده میکنیم تفاوتهای کلیدیای دارد. در اینترنت غیرمتمرکز، شرکت هاستینگی وجود ندارد، بلکه تماماً توسط کاربران راهاندازی میشود. تا مدتها، مفهوم وب غیرمتمرکز امری محال به نظر میرسید و امکان اجرای آن وجود نداشت، اما اکنون با وجود فناوری بلاکچین و ماهیت شفاف آن، اجرای آن کاملاً ممکن است و یکی از اهداف اساسی ترون اجرای صحیح اینترنت غیرمتمرکز و تبدیل شدن به بهترین پلتفرم در آن است.
بیت تورنت (BTT) یکی از گستردهترین پروتکلهای غیرمتمرکز است که توسط برام کوهن در سال 2001 میلادی راهاندازی شد. نرمافزار بیتتورنت دارای ویژگی توزیع نقطهبهنقطه فایلها با حجم بالا به چندین کاربر است، به این معنی که چندین کاربر از سراسر جهان میتوانند یک فایل را همزمان دانلود و برای بقیه کاربران آپلود کنند. در سال 2018 میلادی، زمزمه خرید بیتتورنت توسط بنیاد ترون آغاز شد و تا سال 2020 با پرداخت بخش آخر قرارداد توسط ترون، بیت تورنت رسماً توسط بنیاد ترون خریداری شد. با خریداری بیت تورنت توسط بنیاد ترون، سیل عظیمی از کاربران و مشتریان جدید به سمت بیت تورنت سرازیر شد، به طوری که عرضه اولیه توکن بیت تورنت 7 میلیارد دلار سرمایه به ارمغان آورد.
ارز دیجیتال بیت تورنت صرفاً به عنوان یک توکن اشتراکگذاری عمل نمیکند، بلکه علاوه بر آن زیرساختهایی نیز برای توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز ایجاد کرده است تا آنها بتوانند برنامههای خودشان را در پلتفرم بیت تورنت ایجاد کنند. شبکه کنونی بیت تورنت دارای حاکمیت توکنی است و کاربران میتوانند در خصوص تغییرات عمده شبکه رأی بدهند و نظر خودشان را بیان کنند. گروه توسعهدهنده بیت تورنت بر این باور است که پتانسیلی که ارزهای دیجیتال دارد، هم به سازنده و هم به کاربر اجازه میدهد که بدون هیچ واسطهای خریدوفروش انجام دهد. بسیاری از کاربران که با تورنت (Torrent) کار کردهاند، چندان با فناوری ارزهای دیجیتال غریبه نیستند چرا که این کاربران سالهاست که از تورنت و ویژگی غیرمتمرکز آن برای مبارزه با سانسور استفاده میکنند.
کدام ارز دیجیتال موفقتر خواهد بود؟ ترون یا بیتتورنت؟
همانطور که گفته شد، پلتفرم ترون با هدف تبدیل شدن به بهترین پروژه در حوزه اینترنت غیرمتمرکز توسعه یافته است، هدفی که توسعهدهندگان ترون پرقدرت آن را در پیش گرفتهاند و با بهبود عملکرد خود و ارائه ویژگیهای جدید، سعی در تحقق این هدف دارند. از طرفی دیگر، بیت تورنت به ادعای بنیانگذار آن یعنی برام کوهن، زیرساخت فوقالعادهای برای انجام تراکنشهای سریع دارد. بیت تورنت بر خلاف ترون، امکان رأی دادن کاربران در پلتفرم خود را فراهم کرده و اجازه داده است که کاربران در روند توسعه و شکل دادن به شبکه دخیل باشند که این امر بیت تورنت را به پروژهای آینده دار تبدیل کرده است. با این حال، بیت تورنت دارای ضعفهایی نیز است و یک پروژه بینقص نیست.
برای مثال، ماهیت اشتراک فایل همتا به همتای بیت تورنت، آن را به یک پلتفرم پرحاشیه تبدیل کرده است چرا که بسیاری از شرکتهای جهانی مخالف به اشتراک گذاشته شدن غیرقانونی محتوا بر بستر اینترنت هستند. به عقیدهی بسیاری از تحلیلگران حوزه ارزهای دیجیتال، این ماهیت بیت تورنت مانع از پیشرفت آن شده است و حتی ممکن است که در آینده، باعث شود که مشکلات قانونی و جریمههای مالی قابل توجه برای بیت تورنت و توسعهدهندگان آن به وجود بیاید.
ترون از طرفی دیگر، عملکرد بهتر و قانونمندتری دارد و دارای بلاکچینی قدرتمند با مقیاسپذیری بسیار بالا است. شبکه ترون حتی در صورت افزایش دیوانهوار تعداد تراکنشها از کار نخواهد افتاد و خللی در سرعت و کارمزد صفر آن به وجود نمیآید. بسیاری از شرکتهای جهانی، ترون را به عنوان بلاکچین خود برای انجام تراکنشهای مالی انتخاب میکنند و در حال حاضر بسیاری از صرافیهای برتر ارزهای دیجیتال نیز مانند بایننس (Binance) و کوکوین (KuCoin) از بلاکچین ترون استفاده و پشتیبانی میکنند.
آیا بیتتورنت میتواند از ترون پیشی بگیرد؟
بیت تورنت علیرغم اینکه توسط بنیاد ترون خریداری شده است، اما عملکردی کاملاً متفاوت با ترون دارد. ترون همانطور که گفته شد، یک شبکه بلاکچینی با مقیاسپذیری بالا است که امکان انجام تراکنشهای کم هزینه و پرسرعت را برای کاربران فراهم کرده است. بیت تورنت در طرفی دیگر، یک پلتفرم اشتراکگذاری همتا به همتا فایل است که دارای یک ارز دیجیتال است که بیشتر با هدف دادن قابلیت رأی به کاربران خود و افزایش سرمایه پلتفرم طراحی شده است.
جمعبندی
بیت تورنت علیرغم اینکه ورود موفقیتآمیزی به بازار ارزهای دیجیتال داشت و موفق شد که 7 میلیارد دلار سرمایه به ارمغان بیاورد، نتوانست انتظارات را برآورده کند. بیت تورنت همچنان پروتکل اشتراکگذاری فایل همتا به همتایش را که پیش از خریداری شدن توسط بنیاد ترون در اختیار داشت را تبلیغ میکند و از آن زمان تاکنون، هیچ ویژگی جدید یا عملکرد تازهای که نیازهای طیف گستردهای از کاربران ارزهای دیجیتال را رفع کند، ارائه نداده است. ترون در مقایسه با آن، بسیار آینده دارتر است، زیرا دارای کارمزد رایگان است و سرعت فوقالعادهای در انجام تراکنشهای مالی بر بستر بلاکچین دارد.
در صورتی که مایل به مطالعه بیشتر در مورد ترون هستید، ما مطلب “ابزار ترون اسکن چیست و چه مشکلاتی را برطرف میکند؟” را پیشنهاد میکنیم.