بازار پایه و سرمایه چیست؟
- اخبار • معرفی کسب و کار
- ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
- 1,858 بازدید
سرمایه چیست؟ سرمایه اصطلاح گستردهای است که میتواند هر چیزی را که به صاحبش ارزش یا منفعت میبخشد، توصیف کند، مانند کارخانه و ماشینآلات آن، مالکیت معنوی مانند حق ثبت اختراع، یا داراییهای مالی یک کسبوکار یا یک فرد. درحالیکه ممکن است خود پول بهعنوان سرمایه تعبیر شود، سرمایه اغلب با پول نقدی مرتبط است که برای مقاصد تولیدی یا سرمایهگذاری به کار گرفته میشود.
ساختار سرمایه سوختی است که یک کسبوکار را حفظ میکند و برای یک فرد، سرمایه و داراییهای سرمایهای راهی برای ایجاد ثروت شخصی یا افزایش ارزش خالص است. بهطورکلی، سرمایه یک جزء حیاتی برای اداره یک کسبوکار روزانه و تأمین مالی رشد آتی آن است.
حسابداران، اقتصاددانان و سرمایهگذاران از سرمایه برای درک عملکرد و سلامت یک تجارت، شرکت یا اقتصاد استفاده میکنند. کسبوکارها باید ابزارهای مختلف سرمایه خود را در صورتهای مالی خود در نظر بگیرند – مانند ترازنامه یا صورتهای سود و زیان – تا تصویر کاملی از ارزش خالص خود ایجاد کنند.
هنگامی که یک کسبوکار از سرمایه یا داراییهای سرمایهای برای ایجاد سود استفاده میکند، به آن “سود سرمایه” میگویند. کاهش کل سرمایه مرتبط با داراییهای سرمایهای بهعنوان زیان سرمایه شناخته میشود.
در بازار سرمایه انتخاب سهم یکی از عوامل مهمی است که باید به آن توجه کرد. تحلیل بنیادی، تکنیکال، بازارخوانی و روانشناسی بازار از مهمترین موارد هستند که باید در نظر داشته باشید.
آنچه در این پست میخوانید
دسته بندی بازار بورس
تأمین سرمایه یکی از موضوعات و اهداف مهم شرکتها است که همیشه در پی آن هستند.
عرضه سهام در بورس یکی از بهترین راههای جذب سرمایه بهحساب میآید که معمولاً شرکتها از آن استقبال میکنند. البته در بازار بورس قوانین و ساختارهایی وجود دارد که هر شرکت قادر به ورود به این بازار نیست.
فرابورس هم مانند بورس اوراق بهادار بازاری برای دادوستد اوراق بهادار یا سهام است و شرایط و قوانین معاملاتی سادهتری برای پذیرش شرکتها و دادوستد سهام دارد؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که مهمترین وظیفه فرابورس، سازماندهی آن بخش از شرکتهای متمایل به حضور در بازار سرمایه است که هنوز شرایط ورود به بورس اوراق بهادار را ندارند.
سطح نظارت در فرابورس کمتر از بورس هست و از نظر گزارشگیری در طول یک سال مالی شرکتهای بورس ملزم به انتشار تعداد بیشتری گزارش هستند و به همین دلیل شفافیت بیشتری هم دارند. همین امر باعث شده سرمایهگذاری در فرابورس بیشتر از بورس باشد.
جالب است بدانید نام فرابورس از اصطلاح انگلیسی Over-the-Counter (OTC) به معنای خارج از بورس گرفته شده است. اما در مرحله بعدی باید ساختار فرابورس را مورد بررسی قرار دهیم.
ساختار جدید بازار فرابورس ایران از چهار بازار تشکیل شده است که عبارتاند از بازار اول و بازار دوم، بازار پایه شامل زرد نارنجی و قرمز و بازار سوم.
- در بازار اول فرابورس سهام شرکتها و واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری پذیرش میشوند و مورد معامله قرار میگیرد. نوسان قیمت در این بازار ۵ درصد بدون حجم مبنا است. آخرین سرمایه ثبت شده شرکتهای پذیرفته شده در این بازار حداقل ۱۰ میلیارد ریال هست.یک سال از زمان بهرهبرداری آنها گذشته و زیان انباشته هم ندارند.
- بازار دوم فرابورس صرفاً شامل سهام شرکتهای سهامی عام هست. سهام شرکتهای زیانده، تازهتأسیس و آنهایی که با افزایش سرمایه پتانسیل تبدیل از سهامی خاص به سهامی عام را دارند، در بازار دوم پذیرفته میشوند. آخرین سرمایه ثبت شده شرکتهای بازار دوم حداقل یک میلیارد ریال هست.
- بازار پایه چیست؟ بازار پایه یکی از بازارهای فرابورس هست که برای عرضه و نقلوانتقال اوراق بهادار ایجاد شده. شرکتهای این بازار فرایندپذیرش را طی نمیکنند و به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
- دسته اول؛ شرکتهایی که درخواست پذیرش ندارند و به دلیل الزام قانونی باید در بازار پایه درج شوند.
- دستدوم: شرکتهایی که در بازار بورس ثبت شدند اما شرایط پذیرش ندارند.
- دسته سوم شرکتهایی که به دلیل ازدستدادن بورس یا فرابورس لغو پذیرش میشوند.
مقررات ارائه اطلاعات در بازار پایه بهمراتب آسانتر از بازار اول و دوم هست و طبعاً ریسک بیشتری هم در بازار وجود دارد. طبق قوانین جدید شرکتهای این بازار در سه بازار پایه زرد نارنجی و قرمز دستهبندی شدند و دامنه نوسان روزانه آنها به ترتیب ۳، ۲، و ۱ درصد است.
بازار سوم یا بازار عرضه محل شفاف و امن برای انجام معاملات عمده آن دسته از اوراق بهاداری است که شرایط یا امکانپذیرش در فرابورس را ندارند.
نکته دیگر بعد از متوجه شدن بازار مورد معامله سهام، تشخیص موقعیت مناسب سهم است کهحائز اهمیت میباشد. برای تشخیص تحلیل تکنیکال به معامله گران و سرمایهگذاران کمک خواهد کرد.
تئوری موج الیوت شکلی از تحلیل تکنیکال است که به دنبال الگوهای قیمتی بلندمدت تکرارشونده مرتبط با تغییرات مداوم در احساسات سرمایهگذار و روانشناسی است. تئوری امواجی را شناسایی میکند که یک الگو را ایجاد میکنند و امواج اصلاحی را که مخالف روند بزرگتر هستند، شناسایی میکند.
هر مجموعهای از امواج در داخل مجموعه بزرگتر از امواج قرار گرفته است که به همان تکانه یا الگوی اصلاحی پایبند است که بهعنوان یک رویکرد فراکتالی برای سرمایهگذاری توصیف میشود.
در بازارهای مالی، تشخیص شروع امواج الیوت به شما کمک میکند که بهواسطه این امواج میدانیم که “آنچه بالا میرود، باید پایین بیاید”، زیرا حرکت قیمت به سمت بالا یا پایین همیشه با یک حرکت مخالف همراه است. عمل قیمت به روندها و اصلاحات تقسیم میشود. روندها جهت اصلی قیمتها را نشان میدهند، درحالیکه اصلاحات برخلاف روند حرکت میکنند.
الیوت بر اساس ویژگیهای قابل اعتمادی که در الگوهای موجی کشف کرده بود، پیشبینیهای دقیق بازار سهام را انجام داد و همیشه پنج موج را در الگوی خود نشان میدهد. از سوی دیگر، یک موج اصلاحی، خالص در جهت مخالف روند اصلی حرکت میکند. در مقیاس کوچکتر، در درون هر یک از امواج تکانشی، پنج موج دوباره میتوان یافت.
این الگوی بعدی تا بینهایت در مقیاسهای کوچکتر تکرار میشود.
در نتیجه
شرکتها میتوانند از سرمایه برای سرمایهگذاری در هر چیزی برای ایجاد ارزش برای معاملات و تجارت خود استفاده کنند. هر چه ارزش بیشتری ایجاد کند، بازدهی بهتری برای کسبوکار خواهد داشت. بهعنوان یک سرمایهگذار، با شناخت بازار سهام و ارائه یک پلتفرم منحصربهفرد برای ایجاد یک سبد متنوع از سهام که زیربنای سبد سرمایهگذاری را با تخصیص قابلتوجه تشکیل میدهند، به ابزاری ضروری در استراتژی سرمایهگذاری و تخصیص دارایی دسترسی خواهید داشت.