انواع پارچه فایبرگلاس
پارچه فایبرگلاس
پارچه نسوز فایبرگلاس، یکی از پر کاربردترین محصولات نسوز موجود در بازار است که از الیاف شیشه یا همان فایبرگلاس تولید میگردد. این نوع از پارچههای نسوز که یکی از محبوبترین گزینههای به کار گرفته شده برای عایق بندی حرارتی و حتی در برخی موارد، عایق بندی الکتریکی به شمار میرود، به دلیل ویژگیهای منحصر به فردش، کاربردهای فراوانی در بخشهای مختلف صنعت دارد.
به طور کلی انواع مختلف پارچههای بافته شده از الیاف نسوز، به دلیل تحمل دماهای بالا، با عنوان عایقهای حرارتی مناسب در میان صنایع مختلف شناخته میشوند. این محصولات غیر قابل اشتعال بوده و در مواجهه با شعله و آتش، به هیچ وجه دود سمی تولید نمیکنند. از سوی دیگر، انواع پارچه نسوز، ساختار خود را در شرایط گوناگون آب و هوایی حفظ میکنند. علاوه بر این، مهار فشارهای وارد شده بر قطعات و خواص فیزیکی مطلوب که منجر به مقاومت آنها در برابر کشش و سایش میگردد، از دیگر دلایل محبوبیت پارچههای نسوز در میان صنایع است. یکی دیگر از مزایای استفاده از پارچههای نسوز، عملکرد مثبت و حفظ بازده بالای این محصولات در برابر بیشتر حلالها و مواد اسیدی و قلیایی است. این ویژگیها، با افزایش طول عمر تجهیزات، در دراز مدت، هزینههای تعمیر و نگهداری را تا حد قابل توجهی کاهش میدهند.
امروزه انواع گوناگون پارچه نسوز ، امکان انتخاب پارچه مناسب را براساس نیازهای موجود در محیط عایق بندی، برای صنعتگران فراهم آورده است. با این حال، توجه به جزییات ویژگیها و شناخت کامل این پارچهها تاثیر مستقیمی بر کیفیت نهایی عایق بندی خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم تا به مطالعه ویژگیهای منحصر به فرد و همچنین، کاربردهای فراوان پارچه نسوز فایبرگلاس بپردازیم.
پارچه فایبرگلاس ، جزو محصولات نسوز پر کاربردی است که از اواخر قرن 20 میلادی، و در پی محدودیتهای گسترده برای استفاده از آزبست در صنعت به دلیل سمی بودن غبار بسیار ریز آن، به عنوان یکی از مناسبترین جایگزینهای آزبست، با ویژگیهای مشابه آن، به شهرت جهانی رسید. البته در سالهای قبل از آن نیز، الیاف فایبرگلاس یا پشم شیشه کاربردهای فراوانی در حوزههای گوناگون داشته است.
ضخامت پارچه تولید شده از الیاف مستحکم فایبرگلاس بین 0.2 تا 5 میلیمتر متغیر خواهد بود و با این که الیاف فایبرگلاس در شش گروه طبقه بندی میشوند اما این پارچه نسوز را از الیاف شیشه نوع ای گلس یا سی گلس و معمولاً با عرض یک متر میبافند. تحمل بالای دما در هر دو نوع الیاف فایبرگلاس استفاده شده برای تولید این محصول، موجب عملکرد مثبت آن در عایق بندی حرارتی میگردد. البته پارچههای بافته شده از الیاف سی گلس، از نظر مقاومت شیمیایی عملکرد بهتری دارند و به همین دلیل، در محیطهای آزمایشگاهی و بهداشتی، کاربرد بیشتری نسبت به نوع تولید شده از الیاف ای گلس دارند.
شاید نگاهی اجمالی به انواع الیاف فایبرگلاس، دلیل استفاده از دو نوع خاص آن را برای تولید پارچه روشن نماید:
- نوع ای گلس (E Glass): به منظور عایق بندی قطعات در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
- نوع آر گلس (R Glass): با خواص مکانیکی بهتر، در تولید کامپوزیتهای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- نوع اس گلس (S Glass): با مقاومت بهتر در برابر کشش و سایش، در مقایسه با نوع ای گلس و آر گلس، برای تولید کامپوزیتهای مهندسی مورد استفاده قرار میگیرد.
- نوع سی گلس (C Glass): با خواص شیمیایی مطلوب، استفاده وسیعی در محیطهای بهداشتی دارد.
- نوع ای سی آر گلس (ECR Glass): با مقاومت خیره کننده در محیطهای اسیدی، اغلب در کارخانه تولید مواد شوینده به کار گرفته میشود.
از پارچه نسوز فایبرگلاس، برای تولید تجهیزات ایمنی مانند پتو و پرده جوشکاری، و همچنین، عایق بندی لولهها و کابلها هم استفاده مینمایند.
همان طور که اشاره شد، پارچه فایبرگلاس را از نخهای بافته شده از الیاف فایبرگلاس و با ماشینهای بافت مخصوص تولید میکنند. نوع بافت پارچه فایبرگلاس، ارتباط مستقیمی با نیازهای محیط عایق بندی دارد و به یکی از صورتهای تار و پودی، ساتین و یا مورب خواهد بود.
درصورتی که استحکام و برش آسان پارچه، از انعطاف پذیری آن مهمتر باشد، از شیوه بافت تار و پودی استفاده میکنند که در آن، نخها به صورت قائم نسبت به یکدیگر قرار خواهند گرفت. اگر انعطاف پذیری پارچه از اهمیت بالاتری برخوردار باشد، بافت ساتین برای آن مناسب خواهد بود. و در شرایطی که نیاز به برقراری تعادل همزمان میان استحکام، انعطاف پذیری و برش آسان وجود داشته باشد، بافت مورب گزینه کاربردیتری میباشد.
همان گونه که در ابتدا بیان شد، آغاز فراگیری استفاده از محصولات تولید شده از الیاف فایبرگلاس، به سالهای پایانی قرن 20 میلادی باز میگردد. تا آن زمان، پر مصرفترین ماده نسوز به کار گرفته شده در صنعت، محصولات تولید شده از آزبست بودند. الیاف بلند و در هم تنیده آزبست، با ظاهر عجیب شمشیری شکل و استحکام بالا، علاوه بر مقاومت خیره کننده در برابر دماهای بالا، در مقابل آب، روغن و بسیاری از مواد اسیدی و قلیایی نیز نفوذ ناپذیر است و همین دلایل، موجب محبوبیت آن به مدت صد سال از اواخر قرن 19 میلادی گردیده بود. اما زمانی که با افزایش مراجعه بیمارانی با علائم بیماریهای تنفسی، متخصصین متوجه سمی بودن غبار ریز آزبست و احتمال بروز بیماریهای خطرناک ریوی مانند آزبستوز و سرطان ریه در صورت داشتن تماس مستقیم با آن شدند، با اعمال محدودیتهای گسترده در مورد استفاده از آزبست، فایبرگلاس که از سالها قبل، به طور محدود در بخشهای مختلف صنعت به کار گرفته میشد، فرصت پیدا کرد تا ویژگیهای منحصر به فرد خود را به نمایش گذاشته و به جایگاه واقعی خود دست پیدا کند. الیاف فایبرگلاس با هندلینگ و نصب آسان، و قیمت مناسب، از تراکم بالا و تحمل حرارتی قابل توجهی نیز برخوردار است. از همه مهمتر، الیاف شیشه غیر سمی بوده و برای سلامت انسان و حفظ محیط زیست بی خطر است؛ و به همین دلیل، یکی از بهترین جایگزینهای آزبست به شمار میآید.
با این حال، در برخی موارد، با هدف تقویت مزایای منحصر به فرد پارچه نسوز فایبرگلاس از جمله بهبود تحمل حرارتی، افزایش استحکام و یا کاهش اصطکاک، آن را با یک لایه فویل آلومینیوم، تفلون و یا گرافیت میپوشانند.
پارچههای بافته شده از نخ نسوز فایبرگلاس، به دلیل مزایای متعدد در هنگام استفاده، طرفداران زیادی در بین صنعتگران دارند. برخی از برجستهترین ویژگیهای خیره کننده پارچه فایبرگلاس عبارتند از:
- قیمت مقرون به صرفه این پارچه نسوز، در کنار مزایای فراوان آن
- خواص مکانیکی منحصر به فرد پارچه فایبرگلاس که آن را در برابر کشش مقاوم میسازد
- وزن سبک و هندلینگ آسان این محصول، استفاده و نصب آن را در شرایط گوناگون تسهیل مینماید.
- پارچه نسوز فایبرگلاس، تحمل حرارتی بالایی در بازه 450 تا 650 درجه سانتیگراد دارد. البته نباید فراموش کرد که میزان دقیق مقاومت حرارتی این پارچه نسوز، بستگی به نوع الیاف شیشه به کار گرفته شده در تولید آن، نوع بافت پارچه، ضخامت و همچنین تراکم نهایی آن خواهد داشت.
- حفظ ساختار و ثبات ابعادی در دماهای پایین، یکی از مزایای پارچه فایبرگلاس به شمار میرود که تا منفی 50 درجه سانتیگراد هم میرسد.
- یکی دیگر از نکات مثبت این محصول، تحمل و مهار فشارهای وارد شده بر قطعات است. این مزیت، در بلند مدت، منجر به افزایش ماندگاری و طول عمر قطعات، و در نتیجه کاهش چشمگیر هزینههای تعمیر و نگهداری خواهد شد.
- پارچه فایبرگلاس ضد آب است و بنابراین، آب و یا مواد حاوی آب به داخل آن نفوذ نخواهد کرد.
- عملکرد مطلوب و حفظ بازده بالای این پارچه نسوز در مواجهه با اکثر مواد اسیدی و قلیایی، به ویژه در پارچه بافته شده از الیاف سیگلس، علاوه بر ایجاد مقاومت در برابر اکسیداسیون، امکان به کارگیری پارچه فایبرگلاس را در محیطهای آزمایشگاهی و بهداشتی فراهم میسازد.
- این محصول، مقاومت مطلوبی در برابر اشعه ماورای بنفش دارد.
- مقاومت الکتریکی و خواص دیالکتریک پارچه نسوز فایبرگلاس تا حدی است که امکان استفاده از آن را به عنوان عایق الکتریکی نیز فراهم میسازد.
- این پارچه نسوز، از انعطاف پذیری مناسبی برخوردار است.
- امکان دوخت و دوز با این محصول وجود دارد. این ویژگی موجب استفاده از پارچه فایبرگلاس برای دوخت انواع تجهیزات و حتی لباسهای ایمنی گردیده است.
ویژگیهای عنوان شده برای پارچه نسوز فایبرگلاس موجب شده تا این محصول محبوب، در عرصههای گوناگون صنعت مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه این مقاله، به برخی از مهمترین کاربردهای پارچه فایبرگلاس اشاره خواهیم نمود:
- تولید انواع واشرهای مخصوص درزگیری و عایق بندی
- ساخت اتصالات انبساطی مناسب بخشهای مختلف صنعت
- تهیه انواع پرده جوشکاری و پرده حرارتی
- عایق بندی قطعات و تجهیزات در نیروگاهها
- عایق بندی حرارتی لولهها و یا سیمها
- عایق بندی الکتریکی کابلها
- عایق بندی اگزوزها
- عایق بندی درب اجاق گازهای خانگی و صنعتی
- تقویت انواع کامپوزیتهای مقاومتی
- عایق بندی تجهیزات در محیطهای بهداشتی و آزمایشگاهی؛ به ویژه پارچه نسوز فایبرگلاس تهیه شده از الیاف سیگلس
- عایق بندی قطعات و تجهیزات در صنایع پتروشیمی
- تولید تجهیزات ایمنی، مانند ماسک و دستکش نسوز
- دوخت لباسهای ایمنی از جمله لباس آتش نشانی
برای خرید و یا کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت تامین گران صنعت مراجعه فرمایید.
و یا اگر سریعا قصد خرید ، مشاوره و راهنمایی دارید با ما تماس حاصل فرمایید .
33960193-33960192
بهروز فرج زاده : 09129445155
آدرس ما : میدان امام خمینی – خیابان امیرکبیر – نرسیده به سعدی جنوبی – نبش ناظم الاطبا جنوبی- پلاک 546