انتخاب روانکار مناسب در صنعت راهسازی، عمرانی، معدنی
- اخبار • معرفی کسب و کار
- ۲۰ تیر ۱۴۰۲
- 1,412 بازدید
اهمیت روانکاری در صنایع راهسازی، ساختوساز و معدن را نباید نادیده گرفت. روانکنندهها نقش مهمی در تضمین عملکرد روان این ماشینآلات، کاهش سایش و افزایش عمر آنها دارند. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش تقاضا برای عملکرد بهتر، انتخاب روانکار مناسب برای دستگاههای راهسازی، ساختوساز و معدن ضروری است. در این مقاله انواع روانکنندههای موجود در بازار برای کاربردهای راهسازی، ساختوساز و صنعت معدن بحث خواهد شد. همچنین گریس پارس شاسی به عنوان روانکار مناسب برای این دستگاهها معرفی میشود.
آنچه در این پست میخوانید
انتخاب روانکار مناسب برای راهسازی، ساختوساز و صنایع معدنی
هنگام انتخاب روانکار برای صنایع ساختمانی و معدنی، عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شود:
- شرایط عملیاتی: در نظر گرفتن دما، فشار و وزن باری که ماشینآلات تحت آن کار خواهند کرد، ضروری است. برای کاربردهای با دما و فشار بالا، روانکنندههای مصنوعی بهترین انتخاب هستند، در حالی که روانکنندههای معدنی برای شرایط عملیاتی معمولی مناسب هستند. روانکنندههای زیستتخریبپذیر برای کاربردهایی توصیه میشود که امکان آسیب رساندن به محیط زیست در آن عملیات زیاد است.
- نوع تجهیزات: انواع مختلف ماشینآلات به انواع مختلفی از روانکننده نیاز دارند. مشورت با توصیههای تولیدکننده تجهیزات و انتخاب روانکار سازگار با همان ماشینآلات ضروری است.
- الزامات عملکرد: روانکننده باید الزامات عملکردی مانند حفاظت از سایش، جلوگیری از زنگزدگی و خوردگی و همچنین مقاومت در برابر اکسیداسیون را برآورده کند. همیشه روانکاری را انتخاب کنید که با مشخصات عملکرد توصیهشده توسط سازنده تجهیزات مطابقت داشته باشد.
- قیمت: در حالی که انتخاب روانکاری که بهترین عملکرد را ارائه میدهد ضروری است، قیمت نیز عامل مهمی است که باید در نظر گرفته شود. روانکنندههای مصنوعی و زیستتخریبپذیر عموماً گرانتر از روانکنندههای معدنی هستند، اما در عوض عملکرد بهتر و عمر طولانیتری دارند. بسیار مهم است که مزایا را در مقابل هزینه سنجید و روانکنندهای را انتخاب کنید که ارزش پولی را که خرج کردهاید، داشته باشد.
توضیحات گریس پارس شاسی
این گریس به نسبت سایر روانکارهایی که با پایه کلسیمی تولید میشوند، میزان چسبندگی بیشتری بر روی قطعات دارد. بازه دمایی که این محصول در عملیات میتواند تحمل کند، بین 20- تا 60 درجه سانتیگراد است و در این گستره دمایی مفیدترین عملکرد خود را ارائه میکند. این گریس در سیستمهای پمپ مرکزی کاربرد دارد و در برابر رطوبت به خوبی مقاومت میکند.
یکی از ویژگیهای مثبت روانکاری با این محصول، افزایش طول عمر قطعاتی است که بعد از چندین بار روانکاری در سیستم فرسوده شدهاند. از طرفی، این محصول درست مثل یک درزگیر عمل میکند و از ورود هر نوع آلودگی به سطح تجهیزات سیستم جلوگیری میکند. به همین دلیل است که برای استفاده در قطعات ماشینآلات با مهر و موم ضعیف یا نامناسب گزینه مناسبی است.
از سوی دیگر، نگهداری از این گریس آسان است. روانکاری با این نوع گریس را میتوان به راحتی و از طریق سیستمهای نگهدارنده ارزان انجام داد.
از دیگر ویژگیهای مثبت این نوع گریس میتوان به نگهداشتن روانکنندههای جامد اشاره کرد؛ مواد جامد در ترکیبات روانکارها معمولاً تهنشین میشوند، اما در این گریس پارس شاسی به حالت معلق باقی میمانند. برای خرید قیمت گریس پارس شاسی3 به اوستا صنعت مراجعه کنید.
انواع گریس پارس شاسی
گریس پارس شاسی انواع مختلفی دارد و هر یک از انواع آن از ترکیب سه دسته مواد افزودنی و روغن روانکننده (یا نوع دیگری از غلیظکننده) تولید میشوند و متناسب با درصد موادی که در هر ترکیب به کار میرود، در صنایع مختلف کاربرد دارند. گریدهای گریس پارس شاسی به شرح زیر است:
- پارس گریس شاسی ۱: این محصول نوعی روانکار جامد یا نیمه جامد محسوب میشود که با ترکیبات و افزودنیهای مختلف تولید شده و پایه آن از کلسیم و لیتیوم است.
- پارس گریس شاسی ۲: این نوع گریس، مقاومت بالایی در برابر حرارت و رطوبت دارد و مانند گریس شاسی پلاس نوع ۳، در دماهای بالا و حتی تا ۶۰ درجه سانتیگراد نیز در عملیات سیستم کارایی دارد؛ بنابراین میتوان از آن در شرایط عملیاتی با درجه حرارت بالا نیز استفاده کرد. ترکیبات به کار رفته در این محصول، بر پایه کلسیم است و به همین علت است که در طیف وسیعی از صنایع کاربرد دارد.
- پارس گریس شاسی ۳: این نوع گریس در سیستمهایی که با رطوبت سروکار دارند، عملکرد بسیار مناسبی دارد. این محصول با مقاومت بالایی که در برابر آب دارد، برای تمام صنایعی که تجهیزات آنها با کمک آب کار میکنند، بسیار مفید است.
ویژگی گریس پارس شاسی
- مقاومت زیاد در برابر آب
- پایداری حرارتی بالا
- ثبات و مقاومت در برابر تغییر فرم و حالت
- مقاومت در برابر ترکیب با اکسیژن
کاربرد گریس پارس شاسی در صنایع
- عمران و راهسازی: یکی از زمینههای اصلی تخصص گریس پارس شاسی راهسازی است. این گریس، در قطعات سیستم پروژههای راهسازی متعددی در سراسر ایران استفاده شده است که شامل تجهیزات مورد نیاز برای استفاده و ساخت بزرگراهها و جادههای محلی میشود. همچنین در ماشینآلات راهسازی مانند لودر، بیل مکانیکی و از این قبیل دستگاهها قابل استفاده است.
- معدن: علاوه بر راهسازی و مهندسی عمران، گریس پارس شاسی خود را به عنوان یک روانکار پیشرو در صنعت معدن نیز تثبیت کرده است. در اکثر پروژههای معدنی از جمله استخراج مواد معدنی مانند سنگ آهن و مس، استفاده از این محصول بسیار مفید است.
- این گریس در صنعت ساختمانسازی بسیار پرکاربرد هستند و برای روانکاری تجهیزات و قطعات در صنایع ساختمانی استفاده میشوند.
- این گریس همچنین در صنایع حمل و نقل و جنگلداری نیز مفید است و برای روانکاری تجهیزات کشاورزی در حوزه حمل و نقل و برداشت استفاده میشود.
- همچنین برای روانکاری قطعات کامیونهای جمع کننده و یاتاقانهای ساده نیز کاربرد دارد.
در پایان، انتخاب روانکار مناسب برای صنایع راهسازی، ساختمانی و معدنی برای اطمینان از عملکرد روان و طول عمر ماشینآلات حیاتی است. هنگام انتخاب روانکار، عواملی مانند شرایط عملیاتی، نوع تجهیزات، الزامات عملکرد و قیمت آن را در نظر بگیرید.
گریس شاسی پارس یک روانکننده مرغوب است که در صنایع ساختمانی، معدنی و راهسازی نقش بسزایی دارد. این گریس به محافظت از ماشینآلات سنگین در برابر سایش و تنش، زنگزدگی و خوردگی کمک میکند و تضمین میکند که قطعات برای مدت طولانیتری به صورت کارآمد فعالیت کنند.