آموزش دیجیتال مارکتینگ – مفاهیم و اصول اولیه Digital Marketing
- آموزش • آموزش سئو • آموزش وبمستر
- ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
- 1,577 بازدید
از دیدگاه کلی، بازاریابی به معنای شناسایی و ارضای نیازهای مشتری است. این امر به ویژه در زمینه کسب و کار بسیار مهم است، زیرا بازاریابی موفق می تواند منجر به جذب مشتری جدید و حفظ مشتریان فعلی شود. چرخه بازاریابی سنتی شامل تجزیه و تحلیل جهت گیری بازار، ترکیب محصول و محیط کسب و کار است. اگرچه بازاریابی ریشه های عمیقی در تاریخ و فرهنگ کسب و کار دارد، اما دیجیتال مارکتینگ یک روش نسبتاً جدید است. در این مقاله قصد داریم به آموزش دیجیتال مارکتینگ و بررسی مفاهیم اولیه آن که برای ورود به این عرصه باید بلد باشید، بپردازیم.
آنچه در این پست میخوانید
مفهوم بازاریابی چیست؟
بازاریابی (Marketing) به هر فعالیتی گفته می شود که یک کسب و کار برای تبلیغ محصولات و خدمات و بهبود سهام بازار خود از آن استفاده می کند. برای موفقیت در این مسیر، مارکتینگ به ترکیبی از هوش تبلیغاتی، فروش و توانایی ارائه کالا به کاربران نهایی نیاز دارد. در حال حاضر دو روش برای بازاریابی وجود دارد که به شرح زیرند:
1. بازاریابی سنتی
در روش سنتی بازاریابی، شرکت ها روی چاپ بنرهای فیزیکی، تبلیغات در تلویزیون و رادیو متمرکز بودند. اگرچه این روش های بازاریابی هنوز هم وجود دارند، اما ظهور اینترنت منجر به تغییر در نحوه دسترسی شرکتها به مشتریان شد. اینجا بود که دیجیتال مارکتینگ وارد عمل شد.
2. بازاریابی دیجیتال
این شکل از بازاریابی شامل استفاده از وبسایتها، رسانههای اجتماعی، موتورهای جستجو، اپلیکیشنها میشود؛ یعنی هر چیزی که بازاریابی را با بازخورد مشتری یا تعامل دو طرفه بین شرکت و مشتری در بر میگیرد.افزایش فناوری و روندهای جدیدتر، شرکت ها را مجبور کرد تا شیوه بازاریابی خود را تغییر دهند. برای مثال ایمیل یک ابزار بازاریابی محبوب در روزهای اولیه بازاریابی دیجیتال بود. این تمرکز سپس به موتورهای جستجو مانند Netscape معطوف شد که به کسب و کارها اجازه می داد کلمات کلیدی خود را انتخا بو و برچسب گذاری کنند تا مورد توجه قرار گیرند. توسعه سایتهای اشتراکگذاری مانند فیسبوک نیز این امکان را برای شرکتها فراهم کرد تا دادههای به دست آمده را برای رسیدگی به گرایشهای مصرفکنندگان ردیابی کنند.
گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای دیجیتال اکنون این کار را برای شرکتها آسانتر میکنند تا خود را همراه با محصولات و خدمات خود به مشتریان عرضه کنند. مطالعات نشان می دهد که مردم بیشتر ترجیح می دهند از موبایل های خود برای ورود به فضای مجازی استفاده کنند. بنابراین جای تعجب نیست که 70 درصد از افراد قبل از زدن دکمه خرید (معمولاً روی تلفن خود) تصمیم به خرید می گیرند. برای یادگیری کامل اصول و قواعد دیجیتال مارکتینگ می توانید از مجموعه جامع آموزشی فرادرس در لینک زیر استفاده کنید:
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
نیل پتل (Neil Patel) دیجیتال مارکتر معروف که به گفته مجله فوربز جزء ۱۰ دیجیتال مارکتر برتر دنیاست، در آموزش Digital Marketing به سوال دیجیتال مارکتینگ چیست این گونه پاسخ میدهد: «دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) به هرگونهای از بازاریابی محصولات و خدمات میگویند که از طریق دستگاههای الکترونیکی انجام میشود».طبق این تعریف، دیجیتال مارکتینگ مفهوم جدیدی نیست و اولین بازاریابی دیجیتال صورت گرفته در دنیا مربوط میشود به بیش از ۱۰۰ سال پیش. رادیو در سال ۱۸۹۶ میلادی اختراع شده است. حدود ۱۰ سال زمان برد تا رادیو به محصولی عمومی تبدیل شود و اکثر مردم آن را تهیه کنند و از آنجا بود که به فکر تبلیغات نیز افتادند. اولین تبلیغات مربوط بود به یک اجرای اُپرا بود که بلیطهای اجرای آن بعد از پخش فوراً فروخته شد و این شد روز تولد دیجیتال مارکتینگ. در دیجیتال مارکتینگ استفاده از ابزارهای دیجیتال مطرح است، نه فقط اپلیکیشنها و موتورهای جستجو و…؛ بنابراین دیجیتال مارکتینگ میتواند همزمان آنلاین باشد یا آفلاین.
روش های دیجیتال مارکتینگ
در آموزش دیجیتال مارکتینگ می آموزید که دیجیتال مارکتینگ یک اصطلاح گسترده است که برای ارتقای منافع تجاری از کانال ها مختلفی استفاده می کند. بسته به نیازها و اهداف یک کسب و کار، راه های بی شماری برای انجام بازاریابی دیجیتال وجود دارد که به شرح زیرند:
1. بهینه سازی موتورهای جستجو یا سئو (SEO):
عملی است که برای بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو انجام می شود تا ترافیک آنلاین سایت را بالا ببرد.
2. بازاریابی موتورهای جستجو (SEM):
این روش بازاریابی از تبلیغات آنلاین پولی برای افزایش بازدید وب سایت در موتورهای جستجو استفاده می کند. SEM اغلب در ارتباط با SEO استفاده می شود.
3. پرداخت به ازای کلیک (PPC) یا تبلیغات کلیکی و بنری:
یک روش آنلاین برای تبلیغات است که یک کسب و کار در آن تنها زمانی برای تبلیغات خود هزینه می پردازد که شخصی روی آن تبلیغات کلیک کند.
4. بازاریابی شبکه های اجتماعی (SMM):
عمل استفاده از شبکه های اجتماعی برای تبلیغ محصولات یا خدمات تجاری است. همکاری با اینفلوئنسرهای شبکه های اجتماعی که اغلب با عنوان اینفلوئنسر مارکتینگ نیز شناخته می شود، در روش بازاریابی SMM رایج است.
5. بازاریابی ایمیلی (Email Marketing):
بازاریابی ایمیلی به کسبوکارها این امکان را میدهد که محتوای تبلیغاتی را مستقیماً از طریق ایمیل برای مشتریان احتمالی ارسال کنند. ارسال خبرنامه های خودکار از طریق ایمیل؛ در این روش بازاریابی رایج است.
6. بازاریابی معرف یا افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing):
این روش یک تمرین مبتنی بر عملکرد است که اشتراک درآمد و پرداخت به ازای فروش (PPS) را در یک شبکه مشترک امکانپذیر میسازد.
7. بازاریابی محتوا (Content Marketing):
بازاریابی محتوا به انتشار و توزیع متن، ویدئو یا مطالب صوتی برای مشتریان به صورت آنلاین اشاره دارد. وبلاگ ها، ویدئوها و پادکست ها روش های رایجی هستند که کسب و کارها می توانند در بازاریابی محتوا از آن کنند. برای یادگیری مبانی بازاریابی محتوا به لینک زیر در فرادرس مراجعه کنید:
8. تبلیغات بومی (Native Advertising):
به معنی ترکیب ابزارهای بازاریابی با یک رسانه است که اهمیت پیام اصلی و اهداف بازاریابی را به یک اندازه نشان می دهد. محتوای رپورتاژ آگهی که در آن یک کسبوکار محتوای خود را در وبسایت دیگری پست میکند، روش رایج تبلیغات بومی است.
همانطور که لیست بالا نشان می دهد، راه های متعددی برای اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ وجود دارد. برای اکثر کسب و کارها، بازاریابی درونگرا (inbound marketing) موفق شامل استفاده از چندین روش مختلف دیجیتال مارکتینگ است.
نحوه ایجاد و اجرای یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ
فرآیند طراحی و اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ، به مراحل و ملاحظات زیادی نیاز دارد. در همین خصوص، اختصاص زمان و منابع مورد نیاز برای اجرای این برنامه امری حیاتی است. در این مرحله از آموزش دیجیتال مارکتینگ استفاده از اطلاعات، تجزیه و تحلیل ها و تحقیقات جمع آوری شده در حین برنامه ریزی می تواند تأثیر فوق العاده ای در طول اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ داشته باشد. هر کسب و کاری نیازها و اهداف منحصر به فردی دارد. به همین ترتیب، ایجاد و اجرای یک استراتژی بازاریابی دیجیتال از یک کسب و کار به کسب و کار دیگر متفاوت خواهد بود. اما در عمل به طور رایج، بسیاری از کسبوکارها از فرآیند مشابهی برای ایجاد و اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ استفاده می کنند که در ادامه به آن اشاره شده است:
- شناسایی اهداف بازاریابی: اولین گام در این فرآیند، شناسایی اهداف خاص بازاریابی مانند افزایش فروش، ایجاد سرنخ تجاری یا lead، ایجاد شناخت از برند یا افزایش مشترکین است.
- یکپارچه سازی فرآیند فروش: برای استفاده حداکثری از مزایای دیجیتال مارکتینگ، درک فرآیند فروش دیجیتال و نحوه دقیق خرید مشتریان به صورت دیجیتال ضروری است.
- مشتریان هدف را جدا کنید: ایجاد یک جمعیت هدف قوی با پرسوناهای مشخص، به شما کمک می کند تا مشتریان ایده آل خود را برای خرید کالاها یا خدمات تجاری از بقیه جدا کنید.
- کانال های بازاریابی خود را انتخاب کنید: در این مرحله بعد از پیدا کردن و جداسازی پرسوناهای مشتریان هدف، باید به شناسایی بهترین کانال های دیجیتال مارکتینگ برای دستیابی به آن مشتریان ایده آل بپردازید. این کانال ها می توانند رسانه های اجتماعی و دیجیتال مثل اینستاگرام، تلگرام، وبسایت ها و… باشند.
- تعیین Benchmark یا معیارهای واضح: برای ارزیابی استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود، توصیه می شود معیارهای واضحی را برای موفقیت آن تعیین و پیشرفت آن را در طول مسیر اندازه گیری کنید.
- انجام تغییرات لازم: پس از ایجاد و اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود، نیاز است که روی پیشرفت آن به سمت اهداف نظارت کنید و در صورت نیاز، تغییرات لازم را روی آن انجام دهید.
یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ موثر باید نیازها و اهداف فردی کسب و کار مورد نظر را در نظر بگیرد. بر این اساس، برای مثال یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ که برای یک فروشگاه اینترنتی کوچک طراحی شده است، احتمالاً نمی تواند برای یک برند جهانی بزرگ موثر واقع شود. در این میان، خبر خوب آن است که دیجیتال مارکتینگ طیف گسترده ای از روش ها، کانال ها و استراتژی ها را به بازاریابان ارائه می دهد. بنابراین، تمام کسبوکارها تقریباً در هر اندازه و هر صنعتی میتوانند از مزایای دیجیتا مارکتینگ بهره مند شوند.
نوع آنلاین دیجیتال مارکتینگ چیست ؟
در این نوع از بازاریابی که اختصاراً بازاریابی آنلاین گفته میشود، شما با استفاده از اینترنت و نیز شاید با کمک گرفتن از سایر ابزارهای دیجیتال گفته شده، با سرعت بیشتر و دقیق تر با مشتریان ارتباط برقرار میکنید و اگر هرکدام از کمپینهای شما، بازدهی خوبی با توجه به هزینه آن ایجاد نکرده باشند، آن کمپین را تکرار نخواهید کرد. حتی در این نوع، شما میتوانید برای بخشی از مشتریان خود یک کمپین متفاوت از بخشی دیگر طراحی کنید (آزمون A/B) تا بسنجید کدام کمپین موفقتر بوده و کمپین ناموفق دیگری را متوقف کنید. این امر باعث میشود هزینهها و بازدهی شما به شدت بهبود یابند.
انواع ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
برخی از ابزارهای مهمی که شما می توانید که در انواع روش های دیجیتال مارکتینگ از آنها استفاده کنید عبارتند از:
- ابزار Google Analytics برای آنالیز و تحلیل داده
- ابزار Google Search Console
- ابزار Google Tag Manager
- ابزار GTMetrix
- سایت Moz.com
- سایت SEMRush.com
- سایت Mailchimp.com
- سایت Alexa.com
- سایت Similarweb.com
- و بسیاری موارد دیگر
برای یادگیری نحوه کار با ابزار گوگل آنالیتیکس می توانید به آموزش زیر مراجعه کنید:
چگونه درآمدمان را در دیجیتال مارکتینگ افزایش دهیم؟
برای اینکه زمان استفاده از روش های کسب درآمد از دیجیتال مارکتینگ به حداکثر قدرت خودتان برسید و بتوانید موفقیت های بیشتری کسب کنید، تنها کافی است دورههای آموزش دیجیتال مارکتینگ را جدی بگیرید و با کمی تلاش و جدیت سطح کیفیت کارتان را در دیجیتال مارکتینگ افزایش دهید. برای کارکردن در دیجیتال مارکتینگ باید توجه به نیاز های مخاطب و رفع دغدغه های اصلی او را اولویت اصلی کارتان قرار دهید تا بتوانید به راحتی پیشرفت کنید و پله پله به سمت موفقیت قدم بردارید.
منابع آموزش دیجیتال مارکتینگ
امروزه با پشرفت ابزار های بازاریابی و تغییر سلیقه و رویکرد های مشتری، همه شرکت ها باید بیش از پیش فعالیت های خود را در اینترنت افزایش دهند. اینترنت و ابزار های وابسته به آن، موجب شده اند که فرایند سیستماتیک و به هم پیوسته ای به نام دیجیتال مارکتینگ به وجود آید. دیجیتال مارکتینگ عبارت است از فرایند های به هم پیوسته ای که در راستای افزایش فروش یک محصول خاص، توسط یک شرکت خاص انجام شود.
امروزه شرکت ها واحد هایی به نام واحد بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ تأسیس کرده اند و امور بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال خود را از آن کانال انجام می دهند. بخشی از شرکت ها فعالیت بازاریابی اینترنتی خود را برون سپاری می کنند. شرکت های پیمانکار بدون استراتژی و هدف خاصی کار بازاریابی اینترنتی را برای آنان انجام می دهند که چیزی جز افزایش هزینه های جاری برای شرکت نخواهد داشت. بهتر است شرکت ها خود، کار بازاریابی اینترنتی را انجام دهند. از این رو دوره جامع دیجیتال مارکتینگ (دوره جامع بازاریابی اینترنتی) را در برترین برند آموزشی کشور یعنی فرادرس در لینک زیر به شما پیشنهاد می کنیم:
این دوره دیجیتال مارکتینگ به صورت مهارتی، کاربردی و Case Study تمامی مباحث بازاریابی اینترنتی را به مخاطبان از مبتدی تا پیشرفته انتقال می دهد و باعث می شود که افراد خود به تنهایی بتوانند محتوا تهیه کنند، محتوا را با استراتژی های خاص و برنامه ریزی شده منتشر کنند و باعث افزایش ممبر و فروش شرکت شوند.
سرفصل های آموزش جامع دیجیتال مارکتینگ
- مبانی بازاریابی اینترنتی Basics Digital Marketing
- بازاریابی محتوا Content Marketing
- تولید محتوا Content Generation
- بازاریابی و تبلیغات در شبکه های اجتماعی Social Marketing
- بازاریابی در گوگل Google Adwords
- تجزیه و تحلیل داده ها توسط گوگل Google Analytics
- برند سازی دیجیتال Digital Branding
- مدیریت مشتریان آنلاین CRM
- ابزارهای هوشمند و رایگان توسعه و طراحی سایت
- ایمیل مارکتینگ و خبر نامه Email Marketing
- تبلیغات آنلاین Payper Click (PPC) – Costper Click (CPC)
- تدوین کمپین بازاریابی و تبلیغات دیجیتال برای آموزش دیجیتال مارکتینگ